Viski u krčagu

Naterao sam sebe da, posle dugo vremena, pročešljam aktuelne svetske top liste. Znate li koliko je sve to trajalo? Kratko, nego šta, ne treba to gubiti vreme. Sve što sam čuo/video mi je degutantno i priglupo, začinjeno velikim marketinškim kampanjama koje prodaju sve sem muzike. Naročito u Americi. A ako isključim sliku, vrlo teško mogu da razlikujem izvođače. Današnja popularna muzika postaje svojevrsna zvučna kulisa, tako da se ne razlikuje zvonjava mobilnog telefona od elektronske dance muzike u klubovima.

Pitanje je da li smo to hteli? Nismo, naravno, ali ko nas pita? Stasali su neki novi klinci koji su inertni, pa im možeš servirati svašta. Samo da ne naprežu moždane vijuge. 🙁

Nekada su ovakve pesme bile hitovi!

Ožeži!!!

Problematični momak iz Dublina, Phil Lynott, imao je problem kako da obuzda svoju nezgodnu narav. Činilo mu se da je jedan od dobrih načina da izbaci višak energije svirka s bendom, bolje nego da se svakodnevno tuče i pijanči. No, ono što se čulo na prva dva albuma grupe Thin Lizzy bilo je poprilično klimavo i ličilo je pre na inventar lepih želja i muzičkih uticaja, nego na jasnu ideju. Sudbina grupe visila je o koncu, a diskografska kuća je spremala otkaz.

Numera “Whiskey in the Jar” je sve promenila. Stara irska kafanska pesma zasijala je punim sjajem. I, iako je Lynott bio besan na Deccu zbog objavljivanja singla smatrajući da pesma ne reprezentuje rad grupe na pravi način, vrata uspeha su se otvorila. Usledilo je brzometno snimanje albuma Vagabonds of the Western World (1973) i stvari su, po prvi put u njegovom životu, legle na svoje mesto. Serija uspešnih i visoko ocenjenih albuma, za koje je Lynott napisao većinu pesama, svedoči o izuzetnom talentu ovog muzičara, ma koliko junaci njegovih pesama bili bizarni. Pisao je o životu koji je dobro poznavao, dablinskoj “ulici”.

Koncertni nastupi bili su prava poslastica: uz sebe je uvek imao par vrhunskih gitarista. Uprkos velikom uspehu, Vrag mu nije davao mira. Poslednjih godina života postao je zavisnik od opijata i alkohola. Umro je prerano, od sepse, u 36. godini.

Iako novinari često vole Thin Lizzy da trpaju u kategorije koje zovu hard rock/heavy metal, čini mi se da oni tu ne pripadaju. Lynottove pesme su kategorija za sebe. I još su žive.

Nastaviće se…

2 komentara na temu “Viski u krčagu”

  1. Stasali su neki novi klinci koji su inertni, pa im možeš servirati svašta. Samo da ne naprežu moždane vijuge.

    Koji ne znaju da muzika može da bude samo… 🙁

Komentari su onemogućeni.