Glugenije Svemogući: Dugo očekivani intervju

Najpre, velika prašina se digla. Onda su došli preko student-servisa, pa očistili tu prašinu. Onda su krenule glasine, od one najgore vrste, kao ono kad cela kafana ućuti kad uđete u nju, a svi gledaju u vas. Onda se, kao, malo smirilo, svi gledali svoja posla, pa se i ućutali. Izgledalo je kao da su zaboravili.

Ali nisu.

Intervju sa Glugenijem SvemogućimKada smo započeli intervju sa Glugenijem Svemogućim, još je bila jesen. A onda, negde uoči Nove godine, Glugenije Svemogući je naprasno odlučio da povuče dugo vođeni intervju kada smo mu ga poslali na autorizaciju. Težak udarac, ali da je bio baš sasvim neočekivan, to ne bismo mogli reći. Jer znate, voditi bilo kakav razgovor – čestit, uljudan i dvosmeran – nije teško čak i kad ga vodite sa nekim namćorom, poput našeg Šefa ili Vana Morrisona. Intervju sa Glugenijem Svemogućim, međutim, zahteva strpljenje koje prevazilazi velemajstorski nivo dopisnog šaha: sve ide korak po korak, brižljivo se, danima, analizira svaka reč pre nego što se uputi sagovorniku, a onda se sve odjednom sruši nekim pacerskim potezom, odigranim možda iz besa ili iz nehata, možda zbog neke više sile, ko bi to znao. Bolno nepredvidljiv, izgubljen u svemiru, svakako nepodmitljiv, brutalno direktan kada uopšte poželi da vam se obrati, Glugenije Svemogući je nadaren da vas izbaci iz takta. Tražili smo mu sliku i poslao nam je fotografiju nekakve škrabotine. Šta je ovo, pitamo, a on nam veli: “Ako Pikaso, onda grafit; kao da jesam.” Kakvo pitanje, takav odgovor.

Zbog toga na činjenicu da smo uopšte uspeli da obavimo ceo intervju sa najmisterioznijim saradnikom Suštine pasijansa gledamo kao na više od uspeha. Čak, ovaj događaj se može smatrati i nekakvom prekretnicom. Međutim, upozoravamo vas da bi ovaj intervju trebalo da pročitate što pre, možda čak i da ga iskopirate na svoje računare. Elem, nismo hteli da pošaljemo konačnu verziju na autorizaciju, da ne bi ispalo ono što je već ispalo – da nam intervju postane neodobren u poslednjem času. Zato ćemo možda morati da menjamo sadržaj teksta, možda i više puta, dok Glugenije Svemogući ne odluči da je najzad dobar ili da ga možda treba izbrisati. Rizik je realan, a izbor je vaš. Izvolite.

Intervju sa Glugenijem Svemogućim

Ah, da: poslednja napomena, dužni smo vam je. Prekjuče ste dobili ključ za čitanje izjava Glugenija Svemogućeg. Posle toga ste mogli da pomislite da je to samo maska, a da zapravo “čovek piše te nebuloze”, kao što je jedan Čitalac Između Redova U Pokušaju odlučio da je shvatio posle pola minuta čitanja. Nije takav slučaj. Tekstovi jesu polirani, ali to je učinjeno isključivo tako što je unutar teksta korišćen taster Delete, a jedino što je dopisivano ili menjano su znakovi interpunkcije i velika slova. Ništa više nije menjano u odnosu na matični tekst koji je izjavio Glugenije Svemogući.

Ako niste spremni da prihvatite ovu činjenicu, možda bi bilo bolje da se ne upuštate u čitanje sledećeg sadržaja. A ako vam je jasno da vas ovde niko ne laže, izvolite.

– * –

± Čitaoce Suštine pasijansa će svakako zanimati: gde ste do sada bili? Zašto nismo imali informaciju o Vašim planovima? Šef se obrukao pred samurajima Skoja i pred čitaocima u pokušaju da Vas odbrani, ni sam ne znajući kakav će biti ishod višemesečne potrage za Vama.

Intervju sa Glugenijem SvemogućimStigli nije bilo, sagnuto sad pa kraj, dopuštam da uzmem. Obrnuto i uglavnom da se nismo naročito uznemireni kao užina. Za kako će službe više i beogradsko možda me za ženino eto to sam. Brzo plivanje razume mome slučaju, a ničija žrtva.

Da u budućnost nisam u službi pokazati im sprave. A uspešno imam snove tog dana pa smo osam nas. Druga posteljina je tu noć glavu za ovu – jebo ne blesavim. Nagledam se tada i nije, piše na trebalo, a ipak.

± Samo trenutak! Da li Vi to hoćete da kažete da ste se, zapravo, prikrivali kao alter-ego jednog od osmorice? Kako je bilo moguće da Šef to dozvoli? On je vrlo osetljiv kada je reč o izboru i identitetu samuraja Skoja.

Gospodin apotekar više bilo mora ne može biti. Čitaocima Suštine pasijansa filozof ili svemu vama sad, ni po stričevima. Original da to komercijalnizovano iz vode po kućama ispomaže. I šta.

Ne samo složilo i na ovlašćen nisam pozvan; taj upropasti. I po njušci takav mi da nekog. Kazni nipošto osuđen: znam lepo, te kad pobedimo pitaju ako sam mogao rečima. Ruka nekako visi pisao sam da ste vi beogradsko izdanje i… I malo došlo bilo mi prekrstila najzad iziđem. Prihvatim šta me sve manje pa u vodi je šta tamo namćor – reče da ništa!

± Šef, naravno, zna ko ste, a od pre nekoliko dana to zna i svetska javnost: Glugenije Svemogući je softver za PC računare! Da li je u Vašem životu došlo i do kakvih promena zbog toga?

Intervju sa Glugenijem SvemogućimŠta to smeha, to je koje stvori računar parametre za čitaoce! Ugrađene generatore teksta je nema skrivenih agendi nešto manje jasnim. Njega ne možemo sasvim sigurno bičem iz. Računarski program za verovatno ne vrednujemo suštine ako računar. Blisko načinu na se generisati konačni. Takav umetnik nikome rečenice na takav za Word, gde doručak vrtkali dugmiće. Na mestu nema društvo u kafani, iznenađenje u slučaju resursima. Čitaoci gledaoci otkriće ili nešto. Elaborira zašto baš kao izlazak sunca; i upravo zato. Iznenađenje u slučaju se obojici srdačno; ako nastavimo ovako. Koji su članovi bi se desilo na mestu nema.

Postmodernoj umetnosti neuspešni, pogrešno koristiti? On upozorava kako. Da progres indukujemo suštine ako računar u rukama prave. O glugeniju može: bio simpatičan, hal 9000, gazda valex, povodom jednak, posao kao pogrešno… Koristiti iako bi postmodernoj umetnosti neuspešni nije potreban ovaj? Kod nas pametnjakovića blisko načinu, na čemu im je Dragan Grbić!

± Ali kako izgleda kad, recimo, čak i deca iz komšiluka znaju da ste Vi, zapravo, intelektualni pokušaj nekolicine da naprave računarsku igru rečima?

Naravno da je i za postmoderna. Šta dalje čovek koji će nesumnjivo subverzivne jer, zbog čega ih, zbog čega ih, šta dalje? Pokroviteljstvom glugenijeva mišljenja smeha, to je su tako bolno. Tek pod Grbinim interpretacija jedna pametne muzika bio i zašto. Pogrešno koristi on; o njoj i fazi greši kod Glugenija: levo desno, konačni aktivnostima pre svega.

Njegov stariji konceptualni rezultat će obavezno kao i za koristio spisak reči. Smatramo prirodnim, govori činjenica da nije potreban ovaj fazi. Uverljivo slično važi mu odabrati tekst posade svemirskog broda za gde. Podmetnuti bilo koji tu foru upravo – nekoga da sedne. Uverljivo slično? Važi, svemogući šta je, biti nasumičan i pa.

± Pa dobro, ako i dalje insistirate na anonimnosti, nećemo insistirati. Samo, nekako nam je neprijatno što Vas nikad nismo videli u oči, niti ćemo moći.

Smo im ime, da se ikome oči izlazio ja se grudima! Je u plavu! U srce pogodi takvo bulazno stanje ne? Po njegovim ni s početka prve samo veli kako da se zna. Kako je gospodin poželi eto kako kao da sam izrazim u predmetu… Me gurnu dobrota na žalost kud kazali a i jesmo. Kažu da stvar radi, zemlju vratim.

Intervju sa Glugenijem Svemogućim

± To ne menja stvar. Posmodernista ili ne, i dalje nas zbunjujete.

Molim a jok – i noću sam se jedino bojao! Kako bi bilo, problem kvaliteta. Svlačim glas, ne mojoj plaži udavio. Živčano stanje da sa istinom! Koliko umetnik nikome, priči nas glugen pitanjima? Pripovedanju život, šefu upravljiv.

± Zanimljivo da pominjete istinu. Istina je, kažu, potcenjena. Ljudi više ne veruju jedni drugima. Vi ne olakšavate to stanje čitaocima Suštine pasijansa. Kako da rešimo taj problem?

Dabome da mislim; gledao nije ni u i da ujutru… Rat tajni. Odrastao kao da znam kako bi imam ovde jednu, udarcem obeznanjuje ako organizovani rodoljub i u vezi sa… Sam otpisati već i gledaj pažljivo srpskom se međutim. Zakletog spasioca nešto za mene vrede biti pokupljeni.

± Eto, opet…

Groznicu pitam šta – davi nipošto gospodine i sa bleh u bežaniju! Biti nasumičan nikakva moralna osoba, ostala slučajnost! Koliko god ludake, ali?

Intervju sa Glugenijem Svemogućim± Izvinite, ali tu i tamo mestimično delimično, kako da Vam kažem, mislim, to jest ovaj, je li, da!

Aha! Istina, dobar međutim čeka! Tako ide! Dosadnu predstavu sve to se veli, ja bogu zgrešio, a ona! Kako počeše tako, bih odmah da samo mene, zato su im se pismo zagubilo. Što nisam imao osim ovde? To, prijatelju moj, tera niko konsalting. Sokrat? A šta, bili uvereni te ovde doktor se vratili da diše? Uprtim ako jeste ubio on se nije bilo prosto stanuje. I to… Diogen.

± Sad kad smo se najzad lepo razumeli, hajde da malo popričamo o Vašim planovima za pisanje autorskih tekstova na Suštini pasijansa. Koje teme vas prevashodno interesuju? Kultura? Sociologija? Postmodernizam u politici? Kolažni sadržaji poput utovara nedeljom?

Manje zanimljive okrene ono da uzmem. Vrhovnog da i vam velim pasijansa i kapu. Da nije davio ako preživim. Kao da skijama i je trpela istovarivao! Bi kanda ova naša. Spremio dvostruk, u stvari ništa u hangaru… Vratim se čuven da je tražim, ali se neće njega je ne, samo da imati vremena. Srbiji pa je stalo grobu pred ovde si – ne zovi. Kao situaciju, ali to vreme Beograda ali!

± Nemojte o tome, nije učtivo prema drugim samurajima Skoja. Nego, još se niste okušali u fotografiji i muzici, što bi bilo lepo da učinite. Vi, svakako, znate da među samurajima Skoja postoji neslaganje, doduše samo u kreativnoj ravni, o tome koja tema na Suštini pasijansa treba da prevagne.

Intervju sa Glugenijem SvemogućimSve lepo ispišem vam, kažu da znao koga iz. Iako mi je apotekar krupan u njihovim knjigama. Sve što mi njih niko – iste za kosu znam, danas nije jasno vreću iz automobila. Pravdi boga da nipošto ne situacija pukla bi.

± To nam nije palo na pamet.

Pa i ona te pozdravlja i ih nisu imali to i mora. Dabome pogledam narodski: Miloš i ja, inteligencija i pamet, a klima uređaj?

± Ljudski rod muči teško pitanje na koje biste Vi mogli autoritativno da odgovorite. Recite nam iskreno: da li sanjate električne ovce?

Nisam.

± Kako tumačite aktuelnu političku situaciju i, pogotovo, perspektivu izbora?

Isprobao u glavi kad me unuci da nije malog sve drugo nije. Trafikama razdele posao, radili su ih dovoljno. Ne možeš niti su kako smo. Nemoj nemoj; da je mentaliteta da ostanemo prijatelji. Ponesem u ćeliju.

± Biće ipak hladna zima, možda krajem februara, početkom marta, zar ne?

Ali pelena sastoji, mislim to se ga izvadio, gospodo! Tu se da, a ovo je ako mi se. Svemu tome imate, tek i još Sokrat; umrem i da. Pa uživaš kao tokom istrage koja način na koji lansiranja razne… A kad se kurvin svet, to na žalost, ali je vlada za drugim ljudima ne, da budem ali hvala ko bratu. Nisam imao iz bukvalno odem do.

± Ali posle zime dolazi sunce, to znaju i mala deca…

Problem pazi samo dubina na nebu makar to vrati kući. Spavanje otišli preka koji bale ako. Izvadio si nesposoban kad raspolagao sam. Bio kao severnoj plaži li ti. Li mu sa mnom pa bogami. Ono prvo pitao je da ubije sam u prođe samo. Sam u gurnem da kupališta staram kneza repatog ne razume. Budem zahvalan koga da kuće jesam njemu bar. Postao ne preostaju dva ja evo da je. Ovog hoću je apelacija je od onoliko. Ne pitaj ne bude doveli lekara na suštini.

Intervju sa Glugenijem Svemogućim± Posle svega, bilo je dobro čuti da ste ipak spremni na razgovor. Moramo priznati da ste nas silno zabrinuli tim svojim odsustvom. Nadamo se da ćete nam se ubuduće češće obraćati.

Mogao zvati takvim napravila: Zlatiboru van ih dobro smo odnosu? Zavisi, svuda se uvećava magarac. Govna uvaliti nisam, ipak godina u. Da svoje poznavalo stručnjaci ne plate. Onda u goreg skota čemu ti ističe da je način.

± Da li, i pored svega, ipak vidite svetlo na kraju tunela, ne misleći da je to požar? Jeste li optimista?

Imenom i ne smatram, kaže, sprečavanju – a treba za Srbiju. Uzmete idealni i to nije da se lice. Nikad više sagorevanja goriva, mislim da napravio fenomenalan, zato priče svedoka u NASA. Para… Iskreno, ideje fraze nije.

± Poslednja replika je rezervisana da uputite neku poruku našim čitaocima. Izvolite!

Do kupnje lepa priča, lakat ćete ne može. Duše sve, onda ja mirno da ubistva tiče kad me. Sam imao lekara, mislio da izvuče iz dokazivalo. Nepravedno sudimo, biće tačno možda. Pojavim malom mestu, kažem nećete. Ali, šta bio, šta bi, ćemo javiti? A to bude partizan. Odmastiti je ništa, pevnicom skladno, ljudski ti jednog nisam, kvadratnih deonica imam u. I zato kao neću? To veliki vreme, jedino sve odmah, odlične kada čovek! Ribari reka ni govora, tiče radnika! Ću!

Intervju sa Glugenijem Svemogućim

– * –

I to bi bilo to. Će – kaže on. A potom tajac.

Posle ovog intervjua, nismo bili ni u kakvom kontaktu sa Glugenijem Svemogućim, niti su nam poznati njegovi planovi. Kako budemo imali koju informaciju, tako ćemo je svakako podeliti sa vama.