Fotografija dana, 2. april 2011

Jedna od najuzbudljivijih stvari sa projektom “jedna na dan” je u tome što jako mnogo učim u hodu. Štaviše, osećam se kao totalni početnik u nečemu. Ja to, zapravo, i jesam. Danas sam naučio mnogo!

Fotografija odabrana za dan koji je za mnom poslužiće da se podsetim jedne trivijalne, ali važne stvari: ponekad se plan ne ispuni, neke mogućnosti prestanu, a neke nove se pojave. Trik je u tome da ostanem u trci.

Po dogovoru načinjenom pre par nedelja, u subotu je trebalo da provedem dan sa prijateljem na foto-sesiji na otvorenom. On je nedavno kupio fotoaparat “od dve kile”, jednu sjajnu spravu sa kojom tek treba da stekne neko ozbiljnije iskustvo. S obzirom na to da sam i ja pomalo “kriv” za izbor koji je on načinio pri kupovini te ne baš jeftine opreme, to mi se učinilo baš zgodnim da zajedno krenemo u jedan mali lov na iskustvo. No, iako smo se zaista i sreli i proveli nekoliko sati u sjajnom druženju, situacija je diktirala da ne bude sve baš po prvobitnoj zamisli. Mnogo važno, ako ćemo pravo! Nismo nikuda žurili niti smo bili na nekoj šteti, a bilo je dobro provesti dan u opuštanju.

Zbog tih izmena, plan za konkretnu foto-sesiju je manje-više sasvim propao. Na kraju sam ostao bez prvobitno zamišljenih snimaka među kojima bih izabrao jedan za fotku dana. Međutim, opet mimo svakog plana, ja sam spontano napravio jednu kratku i brzu sesiju slikanja fotoaparata koji je bio lajtmotiv dragog susreta. Odlučio sam da zahvatim u te fotke, iako time nisam ispunio načelo projekta “jedna na dan” da fotografija bude unapred osmišljena.

I evo odabranog rezultata, kojim sam prilično zadovoljan:

Fotografija dana za 2. april 2011.

Ovaj izrez pod neobičnim uglom je popravljen izolovanjem crvene boje, blagim pojačanjem kontrasta i umerenom vinjetom koja je pomogla da eliminišem negativne efekte proboja svetla u dva ugla. Uzgred, ako se razumete u ovu vrstu opreme, samo da potvrdim: da, to je onaj objektiv koji kanondžije ili imaju ili žele da imajuOpen-mouthed smile

Iz cele situacije sam izvukao nekoliko korisnih pouka; u tom svetlu, ovo je bio veoma uspešan dan! Prva pouka: projekat “jedna na dan” je podložan promenama i lako je moguće da prvobitne zamisli ne budu ispunjene. Druga pouka: drži fotoaparat blizu i upotrebi ga kad god misliš da bi trebalo; iz toga će se možda izroditi neki valjan rezultat. Jedna posebna pouka je u vezi sa prilogom od pre samo nekoliko sati, onom o dosadnim fotografijama, jer nijedna osnovna ekspozicija iz grupe snimaka nije bila zadovoljavajuća u celosti i valjalo je da pribegnem trikovima u postprodukciji. A razlog za loš rezultat samog slikanja beše spontana odluka da to učinim umesto da sam obavio kratku pripremu; to je posebna i možda najbolja pouka.

Računam da će biti i drugih dana kad plan neće moći da bude ispunjen. Možda neću upriličiti nikakvo fotografisanje koje bi moglo da posluži makar kao surogat-izvor za fotku dana i na kraju ću ostati bez fotografije dana. Kako ću tada postupiti, izgleda da ću otkriti tek kad se desi.