Izašao je novi broj magazina “Moja planeta”

Ako ste ljubitelj outdoor aktivnosti, a ne znate za postojanje besplatnog časopisa posvećenog trekingu, biciklizmu, planinarenju, putovanjima i svim drugim oblicima direktnog kontakta sa svetom oko nas, vreme je da se upoznate sa “Mojom planetom” i postanete čitalac.

Moja planeta - Outdoor magazinČasopis “Moja planeta” je prototip periodične publikacije budućnosti – besplatan online mesečnik (u PDF obliku) čiji sadržaj je ozbiljan i posvećen plemenitoj veštini upražnjavanja ljubavi prema prirodi i kretanju. Da biste saznali više i postali pretplatnik, posetite adresu www.mojaplaneta.net i prijavite se na mailing listu, pa ćete na dalje primati jedan broj mesečno u svoje poštansko sanduče.

Posetite sajt "Moja planeta" - sadržaj sajta i časopisa nisu isti.Poznajem Jovana Jarića, vlasnika i inicijatora ovog projekta: on je ex-Kikinđanin sa kojim se povremeno sretnem, nekad razmenimo poneki mail o fotografiji i opremi (Joca je profesionalni fotograf sa dobrim stažom u raznim vidovima tog posla). Znam da je aktivan u planinarskom društvu “Kinđa” u Kikindi onoliko koliko mu to vreme dopusti, pa se uopšte nisam začudio kad je pokrenuo ovaj časopis. Budući da je u kontaktu sa nekim zanimljivim ljudima iz istog miljea, postojao je dobar početni potencijal da časopis krene u život; tako i bi.

Sedmi broj časopisa, koji je ugledao svetlost dana proteklog vikenda (ja sam ga dobio u subotu), dovoljan je dokaz da dobru ideju prate i čvrsti rezultati. Da citiram glodura Jocu:

Mnogi nisu verovali da ćemo potrajati duže od trećeg-četvrtog broja. Međutim, zahvaljujući reportažama ljubitelja prirode i outdoor aktivnosti, uspeli smo da okupimo značajan krug čitalaca, koji raste iz dana u dan. Da smo se na vreme kladili, sada bismo uživali u slatkoj pobedi!

Niste se kladili, dragi moj druže Joco, ali svakako zaslužujete da uživate, jer ovo već jeste slatka pobeda!

mpPošto je “Moja planeta” jedan od dva časopisa na srpskom jeziku koja pratim i aktivno čitam, daću sebi slobodu da predstavim aktuelni broj.

– * –

Sto planinara na Maja jezercetu – Lepa priča i foto-reportaža o osvajanju jednog od najlepših kutaka Prokletija.

Tradicionalni zimski uspon na Diimitor – Još jedan izveštaj o pohodu na čuku više Mrkonjić Grada, sve sa opisom dramatične epizode pod radnim naslovom đe će gra’ Open-mouthed smile

Josipovo, tradicija koju negujemo – Priča o jednoj bogazi na Bjelašnici, kroaz reč i sliku učesnika u tradicionalnom pohodu.

Dan u planini za sećanje – izveštaj male beogradske ekipe o hvatanju lepog vremena na kablarskim visovima.

Kikinđani na Kopaooniku – priča i vesela foto-reportaža o pohodu iznenađenja koji je upriličila ekipa PD “Kinđa” za članove i prijatelje društva.

Dolina vodopada na Staroj planini – Goran Manćić, planinar iz Pirota nam otkriva jedan isečak raja na Zemlji….

Stidljivi huk vodopada Fruške gore – Predstavljanje knjige Aleksandra Damjanovića u kojoj se opisuje jedna retkost vojvođanske planine.

Bajka počinje ovde – Zanimljivi pogled na Okland, najveći grad Srednjeg Sveta… ups, Novog Zelanda.

Ni krpelji nisu bauk – Nekoliko praktičnih saveta za ljubitelje boravka u prirodi; kako da se oslobodite krpelja.

Zašto je dobro voziti bicikl? – Članak konkretno odgovara na to pitanje.

Trail Running: dva za dva – Predstavljanje i demistifikacija zanimljivog i tek naizgled ekstremnog sporta čiji cilj je da pretrčite od jednog do drugog vrha.

Osvoji stenu, pobedi sebe – Inspirativna priča o slobodnom ili sportskom penjanju, posebnoj kategoriji savladavanja uspona.

Koji je tvoj dnevni ranac? – Redovna rubrika o opremi za outdoor aktivnosti i ovog puta govori o jednom od vitalnih elemenata opreme.

Nije vam dosta jedan Černobilj? – Poklonici outdoor aktivnosti su društveno angažovani u širenju ekološke svesti. Upozoravajuća događanja u Fukušimi bude sećanja na katastrufu koja je zadesila naš deo sveta pre tačno četvrt veka. Da li išta znamo bolje posle Černobilja?

– * –

Izdašno, morate priznati. A cena – ne može da bude bolja.

(Via)