Koreni programa GluGen

Najpre jedna napomena: ovaj prilog je prenet sa mog starog bloga, koji će uskoro biti zatvoren. Ima tamo nekoliko priloga za koje važi teza “šteta da se baci”, pa ću ih polagano preneti ovde, uz obeležje da pripadaju arhivi.

Evo prvog u nizu tih priloga.

Znate li šta je to GluGen? Ovaj program, čije ime je skraćenica od “Glupost Generator”, nažalost više ne može da se koristi na novim mašinama, jer je pisan nekad davno za računare koji su radili na 500-1000 puta sporijem taktu nego ovi danas. Ovih dana se nešto prisećam tog programa jer će uskoro na Praktikumu da osvane zanimljiv sadržaj nalik GluGenu.

EDIT: Osvanuo je, odavno. Idite u download zonu Office Praktikuma i skinite RNDalicu za Excel 2007/2010, alatku Miloša Babovića.

A sve je počelo mnogo ranije. Evo priče na koju me je podsetio moj drugar Džoni…

– * –

Stručnjak za kompjutere Džilbert Bohuslav bio je veoma ponosan na svoju pametnu “bebu”, kompjuter DEC 11/70, tako da je mislio kako ga može naučiti da piše kaubojski roman.

DEC 11/70 je najsavršeniji kompjuter iz svoje klase u koledžu Brazosport, Hjuston, Teksas. Već se pokazao majstorom u igranju šaha sa Bohuslavom, tako da je mladi stručnjak za kompjutere uneo u njega neke nove informacije — sve reči koje su se najviše koristile u svim vestern filmovima koje je ikada gledao.

DEC je počeo da izbacuje svoju kaubojsku priču, a sa njom je potukao i Bohuslava, odnosno njegovu teoriju. Evo priče koju je ispričao DEC.

Teks Doe, šerif Heri Sitija je ujahao u grad. On je seo gladno u sedlo, spreman na nevolje. Znao je da je njegov seksi neprijatelj, Alfons Kid, u gradu.

Kid je voleo Teksas konja Marion. Iznenada, Kid izađe iz salona Grumen zlata.

“Vuci, Teks”, ljutito je povikao.

Teks je dohvatio svoju devojku, ali pre nego što je mogao da ga izvadi iz kola, Kid je opalio pogodivši Teksa u slona i tundru.

Dok je Teks padao, on je izvadio svoju šahovsku tablu i pogodio Kida 35 puta u kralja.

Kid je pao u bazen viskija.

“Aha”, reče Teks, “ne volim to da radim, ali on je bio na pogrešnoj strani kraljice.”

Bohuslav je prekinuo eksperiment i vratio se igranju šaha.

4 komentara na temu “Koreni programa GluGen”

  1. Pozdrav!

    Ja sam Đorđe i želim da bacim malo svetla na program GluGen. On je nastao jednog davnog leta, recimo 1990. godine, kada sam nekom prilikom bio sa prijateljima Draganom i Milanom u Istraživačkoj stanici Petnica. Mislim da je tamo tada bio i čuveni Gliša, koji nam je držao predavanja o veštačkoj inteligenciji. U svakom slučaju, vreme je bilo lepo i toplo, a ja mladi srednjoškolac sa viškom ideja, pa sam seo za Turbo Pascal i napisao GluGen koji je sklapao rečenice tipa “mrzovoljni fagotista zavrće traktor”. Delovi rečenica su čuvani u tekstualnoj datoteci, zajedno sa težinskim koeficijentima koji su određivali verovatnoću njihovog ponavljanja. Sve u svemu, program je bio jednostavan, ali je ipak sa vremena na vreme generisao poneku urnebesnu rečenicu. Posebno se sećam ‘buljoustog zverca sa Traala’ (očigledan uticaj D. Adamsa na mladi neiskvareni programerski um). Ubrzo su i ostali polaznici videli šta taj program radi, pa je u učionici nastao haos, uz nekontrolisane provale smeha. U svakom slučaju, bio bih jako zahvalan ako neko ima source kod GluGen-a da mi ga pošalje, zajedno sa ‘data’ fajlovima.

    1. Ovo je neočekivano javljanje! Đorđe, hvala ti što si uspostavio kontakt sa nama!

      Stari Sezamovci se sećaju programa GluGen – to je bila jedna od nezaboravnih epizoda tog romantičnog vremena… Source tog programa nemam, a ne verujem ni da ga ima iko od saradnika Suštine pasijansa. No, među nama je i Miloš, autor Glugenija Svemogućeg. Siguran sam da će on videti ovu prepisku, pa ti se sam javiti. Ako ništa drugo, istorija mora da se poštuje: verujem da zaslužuješ primerak tog programa!…

    2. Meni ova glupost iz generatora nece nikad iz glave: “Prvi fagotista kuva malu zelenu bljuvotinu”.

Komentari su onemogućeni.