Nedostajuća pitanja na popisu

Sprema se redovni popis. I gle čuda, opet ćemo morati da odgovaramo na idiotska pitanja. Ovog puta, ako popisivač opet bude popunjavao upitnik grafitnom olovkom, izbaciću ga iz kuće.

Hleba, igara i popisaNe znam zašto su pomerili popis stanovništva za oktobar. Dobro de, kolektivno pamćenje u Srbalja je kratko, niko se više i ne seća da je po prvim najavama trebalo da počne u aprilu. ali, to nije problem, nego nešto drugo. Državni aparat definitivno pati od prokrastinacije. Možda hoće da iskoriste prigodu, pa da politički cirkus koji nam se sprema za sledeću jesen koliko-toliko preinače u višeslojnu papazjaniju u kojoj niko ne ume da se snađe. Hleba, igara i redovnog popisa! Zabiberimo to što bolje, rekoše organizatori popisa, pa uspostaviše niz pitanja kojima će pokušati da naprave budale od nas. Saznajem da idu i dotle da prete nekim idiotski visokim kaznama u slučaju da građanin odbije da odgovori na upitnik.

Ali, čak ni to nije problem…

Kako piše Press, popis će sadržati bizarna pitanja. [EDIT novembar 2012: link je postao nedostupan.] Neka pitanja to i jesu, tim pre što država već mora da zna za njih. Kad je sazidana kuća u kojoj živim? Idite u katastar, pa pročitajte. Da li imam nužnik u stanu ili serem po dvorištu? Otkad se to država brine i o tome?

Istina, poput svih estradnih informativnih medija, i Press mora da zadrži element senzacije, pa bizarnim pitanjem nazivaju i proveru da li građanin ima problema zbog nekog fizičkog hendikepa. Navodeći pitanje iz formulara hrvatskog popisa, ispada bizarno pitanje da li građanin ima računar i internet. Zaboga, ljudi: pa šta je bizarno u takvim pitanjima? Finska je stigla do stava da internet veza predstavlja osnovno ljudsko pravo. I da ne prepričavam detalje te vesti, da se ne iznervirate kao što sam se ja nervirao (a ako vas zanima potvrda, guglanjem ćete naći vest za pet sekundi na upit finska internet ljudsko pravo).

Srbijom hodaju morloci koji prepričavaju teorije zavere samo zbog postojanja biometrijskih pasoša i ličnih karata (nije to ništa: pamtim ja baba Milicu iz komšiluka, ona nije smela da uđe u prostoriju u kojoj postoji televizor, ali to je neka druga priča).

Kad je državi već stalo da napravi detaljni presek stanovništva, predložiću neka druga pitanja, pri čemu će biti obezbeđena opcija “odbijam da odgovorim”. Uostalom, to treba da bude moguć odgovor na svako postavljeno pitanje. Elem, evo predloga:

  • Da li više novca dajete na kafu, cigarete i alkohol ili na letovanja?
  • Da li ste ikad u životu posetili zubara, a da vas pre toga nije zaboleo zub?
  • Da li ste ikad u životu otišli na lekarski pregled, a da niste bili bolesni ili vam nije bila potrebna neka potvrda?
  • Koliko ste knjiga pročitali za poslednjih deset godina?
  • Koliko knjiga ste kupili u poslednjih deset godina?
  • Da li ste ikad u životu zasadili drvo?
  • Da li znate neki strani jezik (osim jezika sredine, ako pripadate drugoj nacionalnoj grupi)?
  • Da li znate gde se nalazi neko pozorište?

Popis stanovništva 2011: spremite se...Da ne idem dalje. Budem li oklevao da zgotovim ovaj prilog, naleteće novi talas pitanja, pa će spisak biti predugačak. Umesto toga, da otvorim debatu: predlažite i sami. Polja za komentarisanje su ispod ovog teksta.

A što se tiče onog sa grafitnom olovkom – tako je bilo pre jedanaest godina. Tobože, lik popuni obrazac olovkom, pa ga onda uredno popuni uveče hemijskom olovkom. E, pa neće moći tako više. Moraće preda mnom da popunjava obrazac nečim što se ne briše tako lako.

A ja ću onda da upražnjavam svoja ustavna prava po tom obrascu.

5 komentara na temu “Nedostajuća pitanja na popisu”

  1. Pomereno je za oktobar, jer kako rekoše u Skupštini, proleće i leto su meseci kada državljani Srbije idu na letovanje, pa mnogo porodica neće biti kod svoje kuće/stana. Aprila bi moglo, ali naravno ovde sve kasni pa se tako nisu ni pripremili za april.

    Jedno od obaveznih pitanja moralo bi da bude “da li ste zaposleni” jer su podaci koje daje za to nadležna institucija lažni.

    Uzgred, nacionalnost je opciono pitanje.

    Uzgred2, “kolika je površina ribnjaka ako ga imate”. Da li da prijavim (posle da mi lupe neku taksu za to)?

    1. Koliko ono beše izjašnjenih kao džedaji u rubrici o religijskom opredeljenju na popisu u Ujedinjenom Kraljevstvu? MORALI SU to da prihvate kao odgovor.

      Na tvom mestu, ne bih prijavljivao ribnjak. Pronaći će se neka inventivna budala koja neće razumeti da si sam sagradio ribnjak od dva i po kvadratna metra za pet zlatnih ribica, nego će misliti da vodiš neki neprijavljeni posao, pa će ti razrezati porez na dvorište kao na poslovni prostor. Dok ti dokažeš šta je tvoj ribnjak, ima da ti oderu kožu s leđa.

      S obzirom na to da država želi da tebe drži u neznanju, nema ničeg lošeg u tome da i ti nju takođe tretiraš na isti način.

      1. Aaa taj “ribnjak”? Kao što je “svinjac”, samo “ribnjak”, onaj iz kog se hranim? 🙂 A ne, takav nemam, ja životinje negujem.

        Što se tiče popisa, u Hrvatskoj je obavezno da se izjasne o nacionalnosti i o religijskom ubeđenju uz pretnju kaznom do 300 Kuna. Zato će i njihov statistički ured imati posla sa vitezima Džedaja (najviše ih je u Australiji), Eskimima (trenutno ima jedan prijavljen kao Eskim), Marsovcima (njih ima više od Eskima)… što su sve legitimni odgovori.

    1. Ako se dobro sećam, beše zbog gledanja – nije baba Milica htela da je vidU ovi kroz ekran.

Komentari su onemogućeni.