Umetnost mimikrije

Fine art of Liu BolinLiu Bolin je umetnik koji nastoji da se uklopi u neki prostor poput kameleona, u čemu je toliko uspešan da je ponekad nemoguće prepoznati ga na prvi pogled.

Serija projekata kineskog umetnika pod zajedničkim nazivom “Skrivanje u gradu” započela je nakon što je njegova kuća srušena u okviru priprema za Olimpijske igre 2008. Od tada, on ugrađuje sebe u svaku moguću pozadinu, šta god to bilo, čineći sebe nevidljivim. Da bi postigao željeni efekat, Liu Bolin ponekad provodi i po deset sati u radu dok ne postigne željeni efekat koji na kraju dokumentuje fotografijom. Veština koju ulaže u taj rad je tolika da ponekad ni prolaznici koji prođu tik pored njega ne mogu da ga primete, osim ako se pomeri.

Protest protiv sopstvene vlade

Prema sopstvenim rečima, Liu svojom umetnošću iskazuje protest protiv delovanja sopstvene Vlade, koja je zatvorila njegov atelje 2005. godine. Protest je usmeren na teškoće uklapanja u moderno društvo. Iako zbog svojih stavova ima problema sa vlastima u svojoj zemlji, Liu je postigao već zapažen uspeh na međunarodnom planu.

Nije ni čudo što ima problema sa vlastima...

Neki od linkova na kojima ćete saznati više o radovima ovog čudnog i sjajnog umetnika:

(tnx Toda via FB)