Povlastica za povlašćene

Onomad sam se (kroz pesmu) poigrao sa opterećenim autobusima gradskog saobraćaja, ali vrag je (odavno) odneo šalu…

GSP je u saradnji sa (beo)gradskim vlastima uveo BusPlus-karticu. Detalji o njenoj nameni se mogu naći na zvaničnom sajtu, razne najave, uputstva, popusti, komentari, (polu)analize i slična akta svuda pomalo. No, interesantno je da niko, kao po nekoj komandi, se nije pozabavio zahtevom za izdavanje tzv. smart-kartice.

Interesantno je i to da tekst zahteva nigde nije izložen u javnosti, pa da se može pročitati (na primer dok čekaš u redu).majstore, je l' 'vako? Zahtev se stranki poturi – tek kad ova dođe na red – u dva primerka da potpiše (slova prilično sitna) i oba potpisana primerka stranka vraća operateru. Ako uzmemo u obzir gužvu, vreme koje je potrebno da se dođe na red, želju da se što pre ode odatle (samo da se završi posao), pa čak i (ne)skrivenu želju da ostali ne “čekaju samo mene”, malo ko se uopšte upusti u čitanje tog teksta.

Da uopšte i postoji zahtev za izdavanje saznao sam neposredno pre nego što ću doći na red da uzmem moj primerak nove povlastice. Stranka pre mene je dobila dva papira (tada nisam znao koji dokument potpisuje; samo sam saznao da nešto potpisuje), potpisala ih bez namere da ih pročita i ubrzo završila posao. Momentalno sam stvorio mentalnu zabranu da bilo šta potpisujem, kad dođem na red.

No, ipak sam potpisao. Mini-rasprava sa operaterom se okončalo njenom izjavom “Ne potpisujete nikakav ugovor. To je samo zahtev!”. Nije to bio argument zbog kojeg sam se predomislio; ipak je to generički zahtev, napravljen sistemski, u kojem se samo promeni ime, prezime, ime roditelja i svi ostali podaci koji se iščitaju iz lične karte. Bilo kakva rasprava o sadržini zahteva sa operaterom je “pucanj u prazno”, jer operater nije taj ko je pisao zahtev, niti ga može izmeniti. Ipak sam tražio fotokopiju za mene – ako već imaju aparat da fotokopiraju (nove) lične karte, mogu i da mi fotokopiraju potpisani zahtev.

Tekst zahteva prenosim ovde u potpunosti, a vama ostavljam da utvrdite po kojim ću sve tačkama da osporavam zahtev (na šta imam pravo). Tekst prenosim sa svim gramatičkim greškama.špansko selo

Ime, ime roditelja, prezime:
JMBG/BROJ PASOŠA:
Tip kartice:
Kategorija:

Svojim potpisom potvrđujem da sam saglasan da:

  • Društvo za marketing i usluge Apex solution technology doo, Beograd, kao odgovorno lice za prikupljanje i obradu podataka , može gore navedene moje lične podatke obrađivati i koristiti za potrebe evidencije plaćanja i omogućavanja korišćenja pretplatnih karata u okviru Javnog prevoza putnika u Beogradu, a na osnovu Pravilnika o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda (Službeni list grada Beograda br. 30 od 29.07.2011. godine) kao i Ugovora za uspostavljanje i obezbeđenje funkcionisanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu br IV 08 401.1-45 zaključenog između Grada Beograda, Gradska uprava, Direkcija za javni prevoz i ovde odgovornog lica
  • prikupljanje i dalja obrada mojih ličnih podataka služi svrsi nesmetanog funkcionisanja javnog gradskog i prigradskog prevoza u Gradu Beogradu, a u cilju evidencije plaćanja i omogućavanja korišćenja pretplatne karte u Javnom prevozu putnika u Beogradu;
  • gore navedene moje lične podatke dajem odgovornom licu bez bilo kakve prisile i zablude, potpuno svestan svrhe i cilja prikupljanja i obrade mojih ličnih podataka;
  • se moji lični podaci koriste od strane odgovornog lica, ali samo u svrhu i zbog cilja zbog kojih su dati;
  • smart-card, odnosno smart assse moji lični podaci ne mogu dostavljati drugim licima bez moje pismene saglasnosti;
  • se moji lični podaci mogu povući podnošenjem pisanog zahteva na mestima za izdavanje personalizovanih smart kartica u kom slučaju će se podaci uništiti u roku od 8 (osam) dana od dana podnošenja zahteva za povlačenje podataka;
  • u slučaju nedozvoljene obrade gore navedenih podataka od strane odgovornog lica imam pravo na naknadu štete shodno pozitivno pravnim propisima Republike Srbije;
  • u slučaju zloupotrebe ili mog nesavesnog postupanja sa pretplatnom (personalizovanom) karticom imam obavezu da istu više ne koristim u te svrhe i da je predam odgovornom licu na njegov zahtev;

Prva koja mi padaju na pamet su:

  1. Nisam baš u toj materiji, pa ne znam od kada se to RFID-kartice sa magnetnim zapisom tretiraju kao smart?
  2. Zašto tekst ovog zahteva nije postavljen na svakom vidnom mestu gde se izdaju nove kartice (na primer odmah pored papira sa spiskom dokumenata koje treba doneti sa sobom)?
  3. Zašto se u zahtevu nalaze pravni elementi koji treba da stoje u ugovoru?
  4. Zašto bih ja kao korisnik usluga GSP-a morao da znam s kim je isti sklopio ugovor?
  5. Kako moji lični podaci omogućavaju nesmetano funkcionisanje (pri)gradskog prevoza? Zar on funkcioniše ometano? Da li ga ja ometam, odnosno neevidentiranje mojih ličnih podataka?
  6. Kako će moji lični podaci poboljšati uslugu javnog prevoza?
  7. Na koji način će se uništiti moji lični podaci? Kako ja mogu da dobijem dokaz o tome?

6 komentara na temu “Povlastica za povlašćene”

  1. Treba da znaš s kim su potpisali ugovor, jer je vlasnik te firme dragi Gradonačelnikove direktorke u njegovoj privatnoj firmi.

    A raspitaj se i zašto ako imaš BusPlus u Tempu kupuješ sa 5% popusta. Koji je tu interes Tempa?

    1. Интерес Темпа је да навуче лаковерне, тј оне који им никад не би ни завирили у дућан, ал’ ће да дођу чим се полакоме на 5%. Друга импликација је да је њихова маржа онда поприлично изнад тих 5%, чим могу тек тако да их се одрекну. А и да није толико изнад, само да издрже са овим месец-два, да нове муштерије навикну да пазаре код њих, па да наставе да долазе и после, ето берићета.

      И даље не видим чему везивање аутобуске карте за личне податке. Добија ли се неки специјалан попуст за одређене категорије становништва, па да важи само уз доказ о идентитету (па онда као испадне најлакше да га садржи)? Мени личи на “плати па носи”, што би му значило да било која картица има да ради за било кога, картица садржи лову и свеједно је у чијим је рукама.

      Како само воле да се докопају података, а после их продају рекламерима. Од зла оца и од горе мајке.

      1. Pazi, “Tempo” svakog vikenda ima popust 10%, tako da im ovih 5% i nije udarno za privlačenje mušterija. Pre mi deluje da je ideja da se rasterete vikendi od navale (koja je stvarno ogromna), jer se onda taj 10-oprocentni popust relativizuje.

        Takođe, marže su im ogromne. To je javna tajna. Ali nisu oni tu ništa izmislili. Oni su samo(?) na kraju čitavog lanca, pa su najviše na udaru. Niko ne zna kolika je tu uloga “Nelta”, na primer, ili bilo kog drugog distributerskog monopolističkog lanca.

  2. Karticu očitavaju, tako da mislim da prikupljaju podatke u mušterijama. Za šta će da ih koriste, ne znam. Da li će nekom da ih ponude ne znam.

    Ali znam da je najskuplji artikal na prošlim izborima u Velikoj Britaniji baza podataka mušerija u supermarketima. Partije ih kupuju od velikih lanaca, za lepe pare. Na osnovu kupovnih navika građana, oni ih kategorišu i šalju namenske materijale, pisma, letke… sa raznim temama, nekima je bitno zdravlje, neki kupuju samo na popustima, neki kupuju indijsku hranu… etc.

    A da li će neko to da radi ovde kod nas – ne znam.

Komentari su onemogućeni.