Med i cimet

Gospodin Homer S. je shvatio da kombinacija “med i orasi” više nije onako efikasna kao što je bila ranije. Poprilično ranije.

Svojim asistentima i saradnicima gospodina Homer S. nije bio nimalo čudan. Dobro, de, ne baš nimalo. U stvari svi zaposleni u laboratoriji za fizičku elektroniku na Elektrotehničkom fakultetu su malo “na svoju ruku”. Mada ta laboratorija zna biti interesantna i laicima.

Asistenti i saradnici profesora Homera S. su znali da on redovno svako jutro na parče hleba namaže med pomešan s cimetom. To mu je navodno prvi obrok, a ova smesa mu smanjuje srčane tegobe i revitalizuje krvne sudove. Odmah zatim je red na šolju čaja spravljenog od četiri kašike meda, jedne kašike cimeta i malo prokuvane vode. To mu je, valjda, za krepkiji duh i radni elan.

Asistenti (i saradnici) profesora Homera S. su oguglali na informaciju da mlaka voda sa dve kašike cimeta i kašikom meda, koju profesor Homer S. ispija “svako malo”, služi za dezinfekciju bešike. Ali profesor to odlučno demantuje.

medNo, nije demantovao, mada uporno tvrdi da je to zbog preventive, da mu sok od dve kašike meda i tri kašike cimeta (u pola litre vode) smanjuje holesterol. Pije ga bar tri puta dnevno; nevezano za obroke, kojih ionako ima više od tri (dnevno). Ah, da! A pre jela pomeša malo cimeta u malo meda (taman za dve supene kašikice); tvrdi da se tako olakšava posao digestivnom traktu.

A to što neki tvrde da se svi zdravi sastojci meda ubiju u vreloj vodi profesoru Homeru S. ništa ne znači. On smuti dve kašike meda i jednu kašiku cimeta i tako leči hronični artritis.

cimetA onomad kad je u laboratoriji “pazario” opekotinu na levoj ruci i samo medicinsko osoblje je bilo iznenađeno brzinom oporavka, koju su pratili tokom redovnih previjanja, pogotovo za njegove godine. Profesor Homer S. je zasluge tome pripisivao smesi meda i cimeta koju je svakodnevno bar trideset minuta držao na opekotini.

I tako su posle svih tih godina slušanja i svedočenja redovne konzumacije meda i oraha cimeta, profesorovi asistenti (i saradnici) odlučili da popišu sve te “profesorske” lekove i naprave objedinjen skup recepata i saveta. No, vremena za takve aktivnosti je uvek premalo.

– Profesore, je l’ imate neki recept protiv umora? Ovih dana smo se baš naradili u laboratoriji, a treba da uradimo sad i… neku dokumentaciju. – zavapi Vanja.

med i cimet– Naravno. Pola kašike meda i pola kašike cimeta u čaši vode. I dobro da promešate, jer neće tako lako da se razmuti. I tu vašu “dokumentaciju” da svima na fakultetu emaJlirate, da i drugi saznaju blagodeti meda i cimeta. Možda će neko i da koristi.

– Ali kako znate da…

– A i ti bi, Vanja, trebalo da med i cimet koristiš za ispiranje. Mnogo ti se oseća iz usta!