Mission Impossible: Polupati Volvo

Dakle, zadatak je veoma lak u svojoj suštini: na raspolaganju ti je rashodovani Volvo 850 i raznorazni materijal na auto-otpadu koji možeš da upotrebiš prema nahođenju. Tvoj zadatak je da vožnjom razlupaš Volvo do te mere da više ne bude u voznom stanju.

Da li si razumeo zadatak? Odlično. Na izvršenje!

Naravoučenije je teško izgovoriti i zato ću da prenesem najpopularniji komentar sa jutjuba:

A šta se desi prilikom čeonog sudara dva Volvoa? Supernova?

Što se mene tiče, dovoljno sam zablesavio kad sam video da su oba spoljna retrovizora pretekla tokom dva minuta snimka. Hteo sam da napišem “do pred kraj”, ali tačnije bi bilo reći “do pred odustajanje” i tu negde se već gubi poenta ovog lupanja.

9 komentara na temu “Mission Impossible: Polupati Volvo”

  1. Kao sin dugogodišnjeg vlasnika Volvoa 121 (amazonca) mogu da potvrdim svaku zapetu i tačku hvalospeva robusnosti ovog oklopnjaka koji se registruje kao putničko vozilo. Moj otac je, vozeći službeni Volvo 244, pre četrdesetak godina imao gotovo direktan sudar sa Mercedesovim autobusom u kanjonu Neretve blizu Mostara. Ko je prvo video slike slupanog vozila ne bi poverovao da je troje putnika u njemu ostalo živo, no oni su prošli samo sa prelomima noge i rebara (vozač), ruke i rebara (suvozač), a sva trojica su imali i potres mozga. Autobusu je odbijen točak 🙂

  2. Volvo – pojam bezbednog auta, k’o što rekoh nedavno.
    Onda vid’la žaba, da se konji potkiv’u, pa i ona digla nogu. Svi su hteli da dostignu taj nivo. Cilj – bolja prodaja, a maska – bezbednost, ali na kraju kako god se okreneš … jbš ga … tamo je.
    Ex.
    Nekada davno … je u nekoj dalekoj zemlji živeo osnovni model Kanta 1. Eh, imao je motor, točkove, šasiju, svetla i sedišta. Dobar, jednostavan auto! Ali, ne bi ova horor-bajka bila bajka da se ovaj ne slupa lako i još lakše prevrne, bar tako kaže statistika.
    Onda ojačaju branike, dodaju malo na debljinu lima, premeste hladnjak, stave šire gume, spuste težište i nazovu ga Kanta 2. Bolje je, probajte!
    Ali nije to – to. Dodaju pojase napred, pa nazad, pa stolicu za manju decu, a onda air-bag napred, nazad, pa bočno, pa ABS, pa servo. E, sad će biti super. Model godine, the unfuckable! Kanta 3.
    Onda se malo začini tezom da komfor pozitivno utiče na bezbednost. Tu ih tek krene karta , pa se ugura klima, može i frižider, distancer za parkiranje, tempomat, grejači sedišta, lako obaranje sedišta, i evo ga – Kanta 4. Limuzina za sva vremena, sedi i uživaj!
    Kad su već tu da dodaju i GPS sa moćnim ekranom, headset telefon, muzički uređaj je već podrazumevan, ali se dodaju komande sa volana, neki zvučnik, pa 18 brzina brisača, automatsko spuštanje stakala, DVD ekrani na uzglavlju prednjih sedišta, još malo šminke tipa držača za čaše, preklapanja sedišta, širenja gepeka i tako to. Evo ga sad, liči! Pravi je, nema boljeg – Kanta 5.
    E, onda krenu maglovke, dodatna zadnja svetla, onda mora i šasija malo da pretrpi, a smislili u i kako da spuste/podignu volan po potrebi, zatamne stakla, dodaju nosač krovnog prtljažnika, aluminijumske felne. Kanta 6 lux.
    Ima li dalje. Ima, naravno. Ali … do sada smo već više nego udvostručili masu auta. Ode potrošnja goriva “u šljive”, ode ekološki aspekt. Cijena sitnica. Izmislimo nove materijale za ono što je najteže, znači motor i šasiju, malo su skuplji, ali, brateee, otkida. Nepoderivo, pouzdano, sigurno. Eto i sedmice. Osmica, devetka, diesel, karavan, pljušte podvarijante 10GTX, 11TDI, 17JBMLIGA,… “Znam, kriza je, jevtino dam, samo da prodam.”

    I onda? Sedneš u svoju udobnu, bezbednu, ozvučenu, osvetljenu (itd) Kantu XY KPGS i kreneš iz pogranične varošice ka prestonici, recimo, ili ka negde, kuda god … ili se vraćaš, ako si imao sreće. E, to je ta bezbednost!

    Naravoučenije:
    Da vidiš, brate, kako svaka rupa zaboli svaku ratu neisplaćenog kredita i onog dodatka na cenu goriva i registracije iz kojih se održavaju … te rupe. Udariš brigu na veselje i razdragano zapevaš ime najnovijeg super-hiper-extra modela svoje nove limuzine: “KPGS, KPGS, …škrljkrljmnjghkčkmhmmtrngh”. Ma, bitno je da je glava na ramenima.

  3. Ako izuzmem par stvari, ovaj simpatični crvendać mi deluje tehnički ispravan.

  4. Нисам видео ниједног паркираног москвича тамо, а било би занимљиво. Био је већ на видику да се купи, након силних прича како је локомотива морала да се заварује, а москвичу да се зафарбава огреботина и мења фар. И једини разлог што га није купио је другар који се клео у москвича, а који је доживео да му, у сервису где је његов кум био шеф, док истера кола из авлије, отпадне точак. Ето, само због лошег сервиса.

    1. Glede Moskviča: jednom sam, ima tome bar 20 godina, morao da zastanem pored mesta čeonog sudara Moskviča i nekog “modernijeg” automobila. Moskviču takoreći ništa, možda razbijen far, a ovaj drugi skroz zgužvan spreda. Međutim, vozač i suvozač zgužvanog automobila stoje pored puta ugruvani i izgrebani, a ono dvoje sede u Moskviču kao u onom vicu gde se Mujo vezao, a Haso nije, pa je ovaj drugi izubijan, krvav i slomljenih rebara, dok je Mujo netaknut i “kao živ”.

      1. Увек страда шта је мекше – лим спреда, путници, шта наиђе… Питање је како је то у Волвоу… да ли је кабина још јача, и како се проводе ти мекши делови у њој.

        Проблем са Волвом је и што дуго траје, па ти се деси да још увек возиш кутију за ципеле не много различиту од Ладе, док остатак света вози заобљена кола.

        1. Svojim očima sam video, na Ibarskoj magistrali pre n godina: Trabant izleteo sa sporednog puta i zabio se u Mečku, onu što ima uspravne četvrtaste farove formata A4 (zovemo je ‘perjarska’ :D). Kakav je to bio moment sile u rasporedu, to ne znam — tek, sudeći po nastalom ulegnuću na desnoj strani Mečke, Trabant je ušao bar koliko mu je pola haube. I pritom ostao razbijena lica, ali skoro-pa-čitav – svakako u komadu. Koliko je bilo ljudi i kako su prošli, to već neću znati da kažem.

          A što se Volvoa tiče: hajde da ne zaboravimo da je to bio prvi putnički auto serijske proizvodnje koji je imao kavez protiv gužvanja kabine.

        2. Трабант има оквир од цеви, на који се качи сва она пластика. Те цеви су ваљда јаче од плека.

Komentari su onemogućeni.