Test trudnoće

Da li ste se ikada zapitali da li je davno, mnogo pre nas, postojao test trudnoće? Da, verujte, postojao je. Hajde da uključimo vremeplov i odbacimo se na 1350 godina pre bezgrešnog začeća.

Još uvek ne razumem kako...

Test za otkrivanje trudnoće, koliko se danas zna, seže daleko u prošlost, u 1350. godinu pre nove ere. Postoji rastumačen egipatski papirus koji opisuje jednostavan, a ispostaviće se kasnije i efikasan, test trudnoće. Prema pomenutom opisu, žena bi trebalo istovremeno da mokri na semenje pšenice i ječma. Ako nikne (uslovno nikne; nabubri, primi se i slično) ječam, nosi muško dete, ako nikne pšenica nosi žensko dete. Ako ne niknu ni pšenica ni ječam onda nije trudna.

Godine 1963. neko se setio da ovaj test stavi na proveru i pokazalo se da nije prosto gatanje u pitanju. U 70 odsto slučajeva, urin trudnih žena podstakao je rast semenja.

U srednjem veku ovaj zalivajući metod zamenjen je proučavanjem boje urina – ali reakcija alkohola u vinu i proitena iz mokraće nije dala neke naročite rezultate.

- Juče sam uradila test trudnoće... - I jesu li pitanja bila teška?

A onda su u XIX veku naučnici okrenuli svoje mikroskope ka svim mogućim konačnim odgovorima, i dan danas neki još uvek nisu promenili položaje, pa je oko 1900. godine otkriven hormon hCG (humani horionski gonadotropin), prisutan samo u mokraći trudne žene. Nakon toga sve preciznije tehnike i naučna dostignuća omogućila su masovnu proizvodnju kućnog testa. Masovna prodaja počela je 1977. godine. Danas, u ogromnoj ponudi ovakvih i onakvih, samo treba imati na umu da svaki od njih radi na istom principu, detektujući hormon hCG.

Možda se pitate otkud sad ja sa ovakvom temom? Pa, razmišljao sam o nečem drugom, ali u vezi sa gornjim redovima. Izuzetno me nervira neskrivena i skrivena nekrofilija našeg društva, što potiče od doba mnogo pre sadašnjeg predsednika, slavljenje stradanja i smrti umesto slavljenja života. Izvući ću samo jedan primer nadajući se da je dovoljan da podstakne na razmišljanje: Sve gradske vlasti pojačavaju gradski prevoz kada su zadušnice, a nijedna se nije setila da obezbedi besplatan taksi porodiljama. E, eto, toliko.
Ostajte u zdravlju.