Utovar nedeljom, 28. jul

Demagogija je postala temeljni princip društva: kao da nismo već dovoljno jadni i bez takvog gledanja na svet.

Slika iz vremeplova: zamalo-pa-unuk prestolonaslednika britanske krune. ema veze pto se rodio pre pet dana, već izgleda ovako.Koliko me sećanje služi, kad god se desi neki potpuno nebitan, ali globalno objavljen događaj, desi se cunami-talas demagoških rasprava. Evo, kraljica Elizabeta II je dobila praunuče, medijski spektakl na Ostrvu je bio primeren, a onda je počelo… Najpre se prokljuvilo u Americi, koja već frtalj milenijuma ne može da se otrgne od podsvesnog osećanja inferiornosti prema najvećim kolonistima u istoriji: hiljadu idiota je kojekuda po Mreži objavilo kako postoje važnije teme od grickanja noktiju dok novopečeni roditelji objave ime deteta. Pritom, dakako, niko se nije tim važnijim temama bavio nedelju dana pre, dok vesti još nije bilo.

glaaadanA onda, samo sam čekao kad će da počnu, i fejZbuk spameri su krenuli da objašnjavaju kako je ovaj svet pomahnitao kad je važnija vest o “ovom detetu” (pritom vidimo fotografiju nekog nepoznatog klinca starog 6-8 meseci, sve sa krunom na glavi i crvenim plaštom) od “ovog deteta” (i vidimo sliku nekog ispijenog, očigledno gladnog crnčeta Afroafrikanca). Poruka bi trebalo da bude jasna: jeste da je bolje biti zdrav i bogat nego siromašan i bolestan, ali pošiljalac poruke očekuje da mi makar saosećamo sa onima kakvi ne želimo i sami da budemo. Ili tako nekako.

Šireći poruku o razlici između medijske pokrivenosti onog što se desi jednom u 25 godina i onog što se dešava hiljadama mališana svakodnevno, delioci tih poruka zapravo ispisuju poruku o sopstvenom nesnalaženju u medijskoj bari u koju se svet pretvorio. Nije praćenje nekih vesti (ili nedostatak praćenja drugih) ono što pravi problem, nego je to nedostatak razlike između delovanja kada vesti ne bi bilo: a) vest je objavljena: sediš i netremice bleneš u vest; b) vest nije objavljena: sediš i netremice bleneš u nešto drugo.

Medijska pažnja: čovekova nova nasušna potreba...

Kako izgleda, nema ko da primeti tu finesu. Mislim da je objašnjenje prosto: svaka prigoda se koristi da se pažnja skrene sa onog što se biva nama samima. Nemamo više svoje živote, pa nam tuđi bivaju nametani kao bitni. No, to dete koje se rodilo pre neki dan verovatno će biti vladar Ujedinjenog Kraljevstva (ili onog što od njega ostane) 2100. godine, a mi to doba nećemo doživeti, pa je nejasno zašto uopšte i raspravljam o ovome.

Ah da, znam: time što upućujemo pažnju vestima o nebitnim stvarima, sasvim je moguće da iskazujemo podsvesnu nelagodu što i sami ne dolazimo na red da dobijemo maličak medijske pažnje. Vorholova teorija o tome da nas sve očekuje 15 minuta slave mora da bude ponovo izračunata: sad nam verovatno sleduje tek 15 sekundi.

I ja sam naseo, verovatno. Da, biće da je to.

Međutim, prava medijska vest za mene nije ta o kraljevskoj bebi, nego ona iz Sao Paola: ukinuli su sve reklame na ulici. Pazi: SVE. Od bilborda, preko autobusa, do izloga. SVE.

Za ovaj svet, izgleda, ima spasa.

Poenta je prosta: znači, moguće je.

Citiraću Komšiju, koji je sublimirao značaj tog događaja u usklik kome se pridružujem:

Hoću to ovde!

In memoriam: Dragan Babić (1937 – 2013)Štivo za pažljivo čitanje nekog od sledećih popodneva: Intervju sa Draganom Babićem za Playboy.

 

U javnom i tajnom životu bio sam tačno toliko koliko su moj kompulsivni karakter i njegov ukus zahtevali. Već četrdeset godina, s besom i zebnjom, moje zanimanje za opravku ulazne kapije u monstruozno zdanje u kome živim ne prestaje.

 

Bio je učitelj čitanja između redova.

Obavezno štivo: Raspad ruske avangarde.

Vajar protiv slikara: skoro 100 godina od raspada ruske avangarde

Ostatak priče je ovde.

Isto kao ponedeljkomDolazi čovek u ambulantu i pita medicinsku sestru:

– Oprostite, gde se daju injekcije nedeljom?

Sestra odgovara:

– U guzicu, isto k’o ponedeljkom.

muvaNegde u Srbiji…

– Konobar! Muva u kafi!

– A šta bi ‘teo za 100 kinti? Labud da ti pliva?

 

(P.S. Nekako mi se uvek više dopadala kombinacija muve u supi i Ester Vilijams)

Neki za mene važni mladi ljudi ovog septembra ulaze u proces oblikovanja.

krojenje_misli

Poznajem neke osobe koje ne bi trebalo da napuštaju svoj dom bez pratnje neke psihičke stabilne osobe. A te osobe sprovode proces oblikovanja. Pa još čak i dobijaju novac u zamenu za te usluge.

Tretman viršli: porodična tradicijaDve cimerke za večeru peku viršle. Ona koja peče, uzme viršle, odseče po komadić s oba kraja i stavi ih u tiganj. Pita druga:
– A zašto sečeš viršle s oba kraja?
– Nemam pojma, moja mama to uvek tako radi…

Dođe vikend, devojka dođe kući, pa u jednom trenutku pita mamu:
– Mama, a zašto ti kad pečeš viršle uvek odsečeš oba kraja?
– Pa, ne znam zašto, baka je to uvek tako radila!

Pita devojka baku i ispadne da je to porodična tradicija, jer je i prabaka, koja sada živi u domu, isto pre pečenja odsecala krajeve na viršlama. Sutradan ode devojka kod prabake u dom, naoružana cvećem i strpljenjem. Stara sva oduševljena što ju je neko posetio, i u jednom trenutku praunuka skupi hrabrost i upita:
– Bakice, a zašto se pre pečenja moraju odsecati krajevi na viršlama?

Baka je čudom netremice gledala, dok nije priupitala.
– Zaboga… Pa zar još niste kupili veći tiganj?

Sada su svi uvereni da smo veće budale nego što su mislili.Kad, kako i koliko možemo da se prizovemo pameti? Odgovora nema.

Tačno je da “Proslava Milanskog edikta menja imidž srpske kulture”. Sada su svi uvereni da smo veće budale nego što su mislili.

Ivan Tasovac via Ćijukalica

Šta ste znali, znali ste. Sad naučite ponovo.

Šta si znao, znao si. Sad nauči ponovo.

Dramatičan mail mi stigao dok sam pakovao ovaj utovar:

Daj taj utovar, još uvek nismo ručali…

Pijte dovoljno vode. Barem tri litre na dan, a i više, ako možete.Rekao bi čovek, mo’š misliti, ali kad vidiš da je prošlo deset uveče, a nedelja, ovoliko malo je falilo da me uhvati talas griže savesti. Hoću da kažem: da me je sinoćke grizla savest, kao što nije, to bi i ovaj utovar stigao na vreme, kao što nije. A da sam sklon izvinjavanju, kao što nisam, sad bih sklopio i neki ekstra sadržaj u znak tog, jel’te, izvinjenja, kao što nisam. A da vam obećam da se ovo neće ponoviti, kao što neću, to bih baš i mogao da nađem načina da se ovo zaista ne ponovi, kao što neću.

Nadam se da ste bar vi ostali ručali na vreme. Ja, vala, jesam. I to neke đakonije koje nemaju ime, ali imaju dušu. Jedva sam se živ obuzdao, pa sam pojeo samo duplo više nego što bi trebalo. Pa još odremao posle ručka, da havarija bude veća.

Prijatnu radnu nedelju vam želim. A ako ste na odmoru, još bolje: prijatan odmor vam želim. I pijte dovoljno vode. Upamtite: kad osetite žeđ, već je kasno.

1 komentar na temu “Utovar nedeljom, 28. jul”

  1. Tačno. Kad osetiš žeđ kasno je.
    Ali šta da me probudi pre nego što ožednim da bih na vreme pio vode?
    Uh…

Komentari su onemogućeni.