Sakupljač leptira

So you finally got what you wanted
You’ve achieved your aim by making me walk in line

Rad Paula Wellera najbolje znam iz perioda dok je vodio The Style Council. No, red je da se malo vratimo korenima.

The Jam je jedan od uticajnijih punk rok bendova s kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Kao i većina grupa tog pravca nisu opstali dugo, nekih pet godina, ali su za to vreme iznedrili šest sjajnih albuma. Oformljeni su tako što se par lokalnih klinaca iz Wokinga udružilo i krenulo da prangija, a menadžer im je bio Wellerov ćale, koji je nastavio da se brine o sinovljevoj karijeri do kraja svog života.

Za razliku od ostalih punk bendova tog vremena, umesto iscepane odeće preuzeli su modni stil buntovnika iz šezdesetih godina i pretežno nosili odela na sceni. Taj stil se odrazio i na njihovu muziku, pošto su usvojili ono najbolje iz R&B zvuka prethodne dekade i time bili jedni od predvodnika transformacije panka na prelazu decenija. Mnogo puta su bili na vrhu top lista, a sa pesmom “Town Called Malice” imali su čast koja je ukazana samo Bitlsima, a to je da izvedu obe strane singla u emisiji “Top of The Pops”.

Današnja stvar nije se pojavila ni na jednom od studijskih albuma, već prvi put na kolekciji najvećih hitova, “Snap!”, objavljenoj godinu dana posle raspada grupe.

Komentari su onemogućeni.