Art Project, powered by Google

Zamislite tehnologiju koja se koristi za Google Maps Street View u kombinaciji sa najkvalitetnijim mogućim fotografijama odabranih objekata. Sad tu zamisao smestite u neke od najčuvenijih galerija na svetu. Rezultat je takav da zastaje dah.

Ne znam koliko bi čovek trebalo da bude tvrd na srcu i pameti, pa da ostane imun na izvedbu inicijative Art Project. Za to sam saznao tek pre nekoliko dana, nakon što mi je prijatelj skrenuo pažnju. Već prvi “letimični” pogled na sajt mi je oduzeo dva dragocena sata, i to sam se doslovno silom naterao da prekinem pregled, jer sam imao druge obaveze.

Reč je o inicijativi koju je Google sproveo sa (zasad) šesnaest čuvenih galerija. Kada izaberete galeriju iz prostog menija, naći ćete se u virtuelnom prostoru i moći ćete da šetate njime. Prava pikanterija počinje ako vidite znak plus pored slike ili ako odaberete neku od slika sa posebnog menija pored odabrane galerije: prelazite u režim detaljnog pregleda slike u potpuno vernom prikazu boja. A koliko je detaljno, pokazaću vam na jednom primeru. Elem, znate li sa koje je slike uzet ovaj detalj?

Detalj preuzet sa slike na sajtu http://www.googleartproject.com

Ne, ne bih znao ni ja (usput, ovo nije najveći zum!)… Ali, očigledno je: vide se svi detalji koje je ostavila četkica na platnu. Obratite pažnju i na teksturu tkanine koja probija.

Evo, biće lakše kad smanjim zum:

Detalj preuzet sa slike na sajtu http://www.googleartproject.com

Ništa? Ja bih se već zamislio, ali ne znam da li bih pogodio (lako je ovako, kad znam unapred). Onda još malo da proširimo pogled:

Detalj preuzet sa slike na sajtu http://www.googleartproject.com

Da, naravno, sad ste pogodili: to je Van Gogovo “Zvezdano nebo”.

Slika je preuzeta sa sajta http://www.googleartproject.com

E, vidite: zasad je na ovako detaljan uvid dato “samo malo” preko hiljadu slika. Obim sadržaja nikako nije konačan: ovo je tek početak.

Moram da izrazim radost zbog ovog: kad sam se u januaru zatekao u Firenci na samo nekoliko sati, naravno da nije bilo vremena za posetu galeriji Uffizi – za čestit pregled one postavke potreban je ceo dan. Jednog dana, bože zdravlja, obići ću tu galeriju lično. Ali, pre toga ću je obići virtuelno. I Ermitaž. I Metropoliten. I Tate Gallery. I… Uh, kad ću ja to stići?…

Mogu da pokušam.

P.S. Potražio sam i “Portret Madone sa velikim dudama” od Van Klompa, ali nikako nisam uspeo da je nađem… Hot smile

(Via; tnx Goran)

1 komentar na temu “Art Project, powered by Google”

Komentari su onemogućeni.