Kako se boriti protiv loše nauke

Jedni će reći da se to ne može razaznati. Drugi će reći “ima tu nešto” čak i kad nema ništa. Treći će odmahnuti rukom: oni su agnostici. Šačica preostalih će krenuti u potragu za činjenicama i neće se obazirati na provokacije onih koji bi hteli da ih vrate u blato.

Ben Goldacre razotkriva lakrdijaše sa graničnih područja nauke, falsifikatore činjenica, osobe koje sprečavaju analizu tvrdnji, pogotovo lažne autoritete i one koji na pitanja umeju da odgovore samo protivpitanjem. Posebno je kivan na farmaceutsku industriju koja koristi svoj položaj za isključivu nameru zgrtanja enormnog bogatstva. Iako je lekar, on troši mnogo vremena objašnjavajući razne činjenice i otkrivajući dokaze o zavaravanju javnosti. U tom pohodu, stigao je i na TED konferenciju; njegovo predavanje je baš juče preporučeno na blogu TED konferencije.

Vredi da pogledate ovo predavanje, jer dr Goldacre udara u centar mete svakom tezom koju iznese. Žao mi je što je ovo predavanje sveže, pa nema titla čak ni na engleskom, a kamoli prevoda; manje verzirani korisnici engleskog jezika će imati problema da razumeju ovaj naglasak, pa još interpretiran nervoznim glasom i brzim govorom. Svejedno: vredno je truda ako iole možete da razumete.

Kanonada!…

Saznadoh tokom pripreme ovog priloga da dr Goldacre vodi i svoj blog po imenu Bad Science, što je isto ime kao i knjiga koju je napisao 2008. godine i koja je bestseler.

Ovo mi je posebno palo kao zicer posle kanonade onih budalastih tvrdnji kako je još Tesla znao da “neutroni, neutrini, bemliga, svejedno” idu brže od svetlosti. Onima koji su se brže-bolje uhvatili ovog neproverenog podatka (kao krunskog dokaza da smo mi Srbi narod nebeski i da nam svi oni belosvetski zlikovci žele nažao) teško pada da to nije istina. I to ne opovrgavaju u ime poštovanja činjenica, bilo prisutnih bilo nepotvrđenih, nego se slepo drže toga da je Tesla rođen tri kilometra od mesta na kom je rođena nečija baba, baba-ujna ili bar strina. Samo spominjanje Tesle izaziva stupor kod tih ljudi: ne dolazi u obzir da se preispita da li je Tesla pričao gluposti, čemu je bio sklon poslednjih tridesetak godina svog života.

Dakako, tvrdnja iz moje poslednje rečenice nije utemeljena na činjenicama. Ali, posle jednog čašćavanja rečima “Tesla je znao”, ja odgovaram sa “a Grba zna još uvek”, pa baš da vidimo dokle ćemo stići u tom napucavanju. Ili nećemo: nemam snage da se prepirem; ljudima je i tako svejedno, pa ne primete razliku.

1 komentar na temu “Kako se boriti protiv loše nauke”

  1. >> Samo spominjanje Tesle izaziva stupor kod tih ljudi: ne dolazi u obzir da se preispita da li je Tesla pričao gluposti, čemu je bio sklon poslednjih tridesetak godina svog života.

    Duže. Kao i svaki veliki um, on mora da prolupa oko 55. godine života. I onda radi i priča budalaštine i to sve što priča je toliko čudno, neverovatno i smelo, baš kao i ono što je pre tvrdio, a dokazano je. Onda kad on odvali svi se gledaju, ne znaju da li je stvarno lupio ili je opet pronašao nešto zaista fantastično. No, vreme je pokazalo…

    Ima mnogo priča što su tabu. Kad to kažem _bilo gde_ dođe njih 30 da mi kaže svašta i sve po spisku. Jer Tesla je uvek u pravu. Čak i kad ovi izmisle da je on nešto radio i onda je bio u pravu. Jedna od priča je ona njegova tvrdnja da radio-talasima razgovara sa vanzemaljcima. Amerima dojadilo, čekali da on počne da “razgovara”, pogasili sve radio predajnike u okolini i – slušali. I uhvatili ga da laže. Kao i mnogo puta u drugim prilikama.

    Tamnu stranu Tesle (kockara, melanholika, samoživog i samoljubivog čudaka, sklonog krađama) će verovatno najbolje pokazati film koji se o njemu sprema, o onakvom kakav je stvarno bio.

    A znao je i da ukrade. Pitajte nekog da li zna koji su njegovi pronalasci? Obrtno magnetno polje? Ukrao ideju u potpunosti od Italijana Galileo Ferrarisa koji ideju nije patentirao, a, iskreno, u ono vreme u Italiji nije bilo baš lako nešto patentirati.

    Skoro pročitam u nekoj grupi koja sebe smatra ozbiljnom da tvrde da u Beogradu u Teslinom muzeju ima pun sanduk Teslinih papira koje niko nikada nije pogledao. Tamo sigurno pišu razne tajne. Ja njih pitam – da li vi stvarno mislite da sav Teslin materijal nisu pregledali detaljno i iskopirali Amerikanci? Jer, kao što znate, da je Tesla radio u Beogradu, mi sada ne bi ovo pisali. Tesla je radio i stvarao u Americi, sve što imamo je doneto iz Amerike. A ako ćemo pravo, on je najviše Amerikanac, niti je Srbin, niti Hrvat. Ja bih rekao – on je pripadnik čovečanstva, krajnje nebitno porekla. I odmah je došlo njih 20 da mi “objasni” kako nemam pojma.

    Najgori su poluobrazovani. Oni koji misle da nešto znaju, a ne znaju svojom glavom da razmišljaju. A takvih je pun šešir (kada se odbace oni tutumraci koji ama baš ništa ne znaju). Hiljade i hiljade takvih već 30 godina iznova i iznova napravi bežični prenos energije po nacrtima od Tesle i to radi, ali samo njima. Nikako zaista da proradi i da pređe u komercijalnu upotrebu. Da je Tesla tako dolazio do pronalazaka, ne bi imao nijedan.

Komentari su onemogućeni.