Kako sam ostao bez para

Dobro de, nisam baš totalno osiromašio. Samo su mi bile nedostupne neko vreme. Ne mojom krivicom.

Juče u 15:51 primih SMS od svoje banke u kojem me obaveštavaju da su mi iz bezbednosnih razloga izvršili privremenu blokadu platne kartice, te da se za detalje mogu javiti kontakt centru. U 15:52 je počela moja Odiseja s zvanjem pomenutog centra, od čega Oću moje pare!sam odustao negde u večernjim satima jer mi konstantan signal zauzeća nije mnogo pomogao u spoznaji šta se dešava s mojom karticom. Sajt banke je, kao najnoviju vest, imao informaciju od pre pola meseca gde se ponose nekim finansijskim rezultatima (što je i dalje slučaj, 24 sata kasnije).

Kod sebe sam imao dovoljnu količinu keša, što nije dovoljno – šta ako se desi nešto nepredviđeno (shodno pripadnosti ovom polu i hetero opredeljenju nisam mislio na hitne situacije tipa “jao što videh slatke cipelice, ne mogah odoleti”)? Kad sam se izvukao od poslovnih obaveza, većina filijala banke bila je zatvorena. Ona jedina što radi nešto duže, u jednom tržnom centru, imala je red koji se protezao do eksterijera. Ljudi s istom mukom kao i ja…

Situacija se malo razjasnila u jutarnjim časovima, kada sam uspeo da na telefon dobijem svoju bankarku. Naime, desio se veliki sigurnosni upad, ne lično kod njih već na nivou Vise u celoj jugoistočnoj Evropi, a time su pogođeni i vlasnici kartica ostalih banaka. I informacija da sam, eto, mogao da preko e-bankinga prebacim novac sa blokirane kartice na onu jednu što mi nije blokirana (koju inače i ne koristim), pa da se s njom rastrčim po bankomatima.

Divno. Samo da sam to znao dan ranije. Gospodo bankari, amaterski odrađen posao. Ne zaštite, hvala što mislite na mene (zapravo na sebe, jer bih vam tražio svaki eventualno ukradeni dinar), već obaveštavanja korisnika. Drugar mi je vraćen s kase u “Rodiću” – i nije tako loše prošao, samo je morao da vrne korpu. No, šta da sam bio na pumpi, s upravo natočenim punim rezervoarom u momentu kada ste mi blokirali karticu? Još gore, šta da sam bio u inostranstvu na pumpi?!? Zašto niste postavili obaveštenje na sajt? Zašto niste produžili radno vreme filijalama? Snimili obaveštenje na automat kontakt centra, pa da svi možemo lepo da čujemo o čemu se radi, umesto da samo par srećnika koji su dobili vezu mogu da se lepo izviču na operatera i drže ga na vezi desetak minuta dok mi ostali čamimo u mraku neznanja? Većina vaših klijenata ostavila je e-mail kontakt prilikom uzimanja kartica, ume li vaš IT sektor da napravi personalizovani e-mail s informacijom o tome kome je koja kartica blokirana, pa da nas lepo ispamujete?

Shit happens. Dešavaće se i ubuduće. Razlika između amatera i profesionalaca je u tome s kojim nivoom ozbiljnosti pristupaju rešavanju problema.

1 komentar na temu “Kako sam ostao bez para”

  1. Upad hakera je bio, izgleda, žešći i to je otkriveno pre par nedelja. A banke su mahom sačekale da se pojaviš kod njih ili na drugi način koristiš karticu. Recimo, proguta je bankomat, ali tek kad pritisneš zadnji za isplatu. Banka koja mene dere kamatama za kredit je još uvek indiferentna na ovu situaciju. Kod njih je sve OK dok pola Evrope diže uzbunu!? Šta sad?
    Tek poneke su poslale pismeno obaveštenje sa obrazloženjem, što je za svaku pohvalu i upravo tako – to zove se profesionalnost.

    Uopšteno uzevši, ipak nisam sklon da verujem da su i ovi dotični bolji od ostalih. Kao i za stranke na najavljenim izborima – nema normalan čovek više za koga da glasa.

Komentari su onemogućeni.