Je li to ljubav?

Teško pitanje u naslovu, možda najteže, zar ne? I, što je najgore, svako od nas ima sopstveni sud o tome šta je to ljubav i kako se manifestuje. Nije to samo ona hemija koja vas strefi kada sretnete nekoga ko vam se instant dopadne – to je ono osećanje sa kojim možete da živite i mnogo godina kasnije.

Lepši pol će odmah reći: Nije to ljubav ako ne traje do kraja života! Flirt female

Grupa Squeeze mi se odmah dopala, na prvo slušanje. Sa jenjavanjem pank euforije krajem sedamdesetih, koja u muzičkom smislu nije donela ništa spektakularno osim razuzdane energije, ova grupa je bila pravo osveženje. Vrteo sam do besvesti albume Cool for Cats (1979) i Argybargy (1980) sve nešto priželjkujući da će se vratiti zlatno doba šezdesetih, kada su hit singlice ispadale svake nedelje u velikim količinama.

U njihovoj muzici nije bilo pankerksog dranja i drndanja instrumenata, kao ni pretenciozne simfo svirke bez početka i kraja sa pesmama od po dvadeset minuta. Sve su uspevali da spakuju u pesme od oko tri minuta. Album East Side Story (1981) sniman je po izlasku klavijaturiste Joolsa Hollanda iz grupe. Ambiciozno zamišljen koncept duplog albuma na kome je svaku stranu ploče trebalo da produciraju različiti ljudi, a sve muzički giganti (Elvis Costelllo, Dave Edmunds, Nick Lowe i Paul McCartney) neslavno je propao, pa je posao uglavnom odradio Costello, a snimljeni materijal je spakovan na jednu ploču.

I to kakvu ploču!

Nije bilo više češanja o New Wave, sve je bilo picnuto, glacnuto i zvučalo fantastično. I imalo nekakvu neuobičajenu aromu za to vreme, pomalo koketirajući sa različitim muzičkim pravcima – bilo je tu i primesa soula, Merseybeata, rockabillya. Album je dospeo na top liste sa obe strane Atlantika, a bilo je i hit singlova.

Ova pesma nikada nije to postala. Svejedno, meni je najdraža sa te ploče. Na neki način mogu da se poistovetim sa tekstom. Hot smile

Beat me up with your letters, your walk out notes,
Funny how you still find me right here at home.
Legs up with a book and a drink,
Now is that love that’s making you think.

Majstorluk se, bilo šta da radite, oduvek video u detaljima. Spakovati mudar tekst i kompletnu pesmu u dva i po minuta mogu samo velemajstori.