Jedna na dan (3-74): 12. septembar 2013.

Stigla nova igračka!

Zapravo, nije to igračka sama po sebi, nego sokoćalo koje pomaže angažmanu postojećih igračaka: pribavio sam adapter koji omogućava korišćenje objektiva sa navojem M42 na Canon EOS fotoaparatima sa EF bajonetom. Turio sam jedan objektiv na adapter, pa sve to natakario na svoj 60D, pa sam brže-bolje krenuo da mlataram po kući. To nije lak posao kad nema informacije o fokusu, a oči vas više ne služe kao nekad, pa ni kompenzacija dioptrije u tražilu ne pomaže. Ali polako, ući ću ja već u štos i tome. Jedna od probnih fotki izgleda ovako:

Jedna na dan (3-74), 12. septembar 2013: Nova foto-igračka

(pogledaj veću fotografiju)

Sad uz pomoć tog adaptera mogu da angažujem stare objektive koje sam davno koristio na svom Zenitu 12 XP. A osim osnovnog Helios objektiva od 50 mm (koji mi nije neophodan pored Draguljčeta), imam tu jedan komad od 37 mm f/2.8 i još treba da donesem od suvlasnika jedno topče od 200 mm. Biće igranja!

Posebno iskušenje je i to što nema elektronike, pa nema ni informacija o blendi – a blenda ručna, bog da te vidi, kroz live view odmah zna koliko je svetlo na slici. A ostale posebnosti tih stakala ću istraživati u slast. I ne samo to: sad se otvara mogućnost da na foto-berzi jeftino kupim neka specijalna stakla za koja bi mi trebalo za red veličine više novca kad bih se držao matične ponude. I kao što lepo rekoh: biće igranja. Smile with tongue out