Pesma od jedne strofe

Volim dobre songwritere iz jednostavnog razloga zato što mi istovremeno vežbaju dva dela tela: uši i mozak. Who me? Mnoge od njih već smo sretali na ovom mestu. A da li je samo četiri stiha dovoljno za veliku pesmu, prosudite sami.

Već čujem da se ovde horski peva, a evo i priče…

Nicola i Bart iz pesme su Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, pripadnici anarhističkog pokreta u Americi sa početka XX veka. Uhapšeni su 1920. godine pod optužbom da su prilikom napada na jednu banku ubili blagajnika i čuvara. Alibiji im nisu prihvaćeni, a ignorisana su i mnogobrojna svedočenja u njihovu korist. Apeli američkoj državi, koji su dolazili sa svih strana sveta, nisu uticali na presudu koja je donesena godinu dana kasnije. Osuđeni su na smrt na električnoj stolici i pogubljeni.

Retko koji sudski proces u istoriji pravosuđa je doživio tako masovnu i angažovanu osudu svetske javnosti. O ovom događaju je snimljen i odličan film Sacco e Vancetti (1971). Muziku za film je napisao Ennio Morricone, a tekst za pesmu “Here’s to You” velika Joan Baez, koja je i izvodi na sountracku iz filma.

Here’s to you, Nicola and Bart
Rest forever here in our hearts
The last and final moment is yours
That agony is your triumph

Do danas sam mislio da Joan Baez sa svojim kristalno čistim glasom najbolje izvodi ovu pesmu. Sada se sumnja uvukla u mene. Na ovu verziju sam sasvim slučajno nabasao. I nešto se prisećam da je pesmu svojevremeno snimila za frankofonsko tržište velika Nana Mouskouri. A ovde je još izvodi u društvu veličanstvenih I Muvrina!

E, tek sa njima ću vam dosaditi… Nerd smile

5 komentara na temu “Pesma od jedne strofe”

  1. Dobro smo prošli: mogao se i Bobby umešati u tekst, a to bi garantovalo bilo bar 5 strofa i 2 refrena.
    Nana ili Joan? (Crveno ili belo vino? Zavisi šta jedeš, jel’?)
    Ova verzija je dinamičnija i bolje legne za pevušenje, a druga je teška plišana filmska zavesa.

  2. Pevaće Joan već za koji dan… I ponovo ćete da komentarišete. 🙂

  3. Hvala za ovaj post. Pesmu odavno znam, ali priču vezanu za nju sam sad prvi put pročitao.

Komentari su onemogućeni.