Transfer blama – predsednik Srbije o Nikoli Tesli

Volim Marfijeve zakone. Recimo: Ako vredi terati, vredi i preterati. Ali moram da priznam da mi je ipak sledeći omiljen: Možeš se odbraniti od budale, ali ne i od super-budale.

Poštovani čitaoci Suštine Pasijansa, naš specijalni izveštač, Glugenije Svemogući, nesrećnom igrom slučaja bio je u Njujorku baš u isti čas kada je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u istom tom Njujorku otvarao spomenik Nikoli Tesli. Glugenijev izveštaj prenosimo u celini, baš kako ga je objavila i zvanična prezentacija predsednika. Možda je suvišno reći, ali ipak napomenimo: ukoliko smatrate da ne osećamo nikakav ponos povodom promocije našeg specijalnog izveštača na predsednikovom sajtu, potpuno ste u pravu. Naprotiv.

Takođe, koristimo ovu priliku i da vas podsetimo kako u filmskom jeziku postoji pojam transfer blama, čiji naziv govori sam za sebe: mi, gledaoci, odjednom počinjemo da se stidimo zbog toga što uopšte prisustvujemo sceni u kojoj se junak filma sramoti. Ta se tehnika izdašno koristi u romantičnim komedijama, i obično je zaobilazila govore državnika… sve do sada. Uživ… ovaj, samo hrabro!

Tesla je Prometej savremenog doba

NJUJORK – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je danas u Njujorku otkrio spomenik Nikoli Tesli, Prometeju modernog doba, kako ga je nazvao, koji je čovečanstvu podario svetlost, i koji je, ne mareći za materijalno blagostanje, nalazio isključivi motiv u ljubavi prema čovečanstvu.

Nikolić je, na ceremoniji na Long ajlendu, gde je svojevremeno bila jedna od Teslinih laboratorija, istakao da je čuveni naučnik čovečanstvu podario i novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnost, novi razvoj društava, država, čitavog sveta – novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svaki pojedinačni život.

“Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio i svakog čoveka ponaosob. On je sociološki fenomen, van svog i našeg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, koji je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad, i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem”, rekao je Nikolić.

Teslin doprinos čovečanstvu, kako je objasnio, poprima mitske dimenzije, jer ukrotio je vodopade, izvršio biblijski zadatak da bude svetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara: put u svemir, televizija, internet, telekomunikacija, medicinski aparati…

“U toj mitskoj dimenziji postao je Prometej modernog doba. Čoveku je podario svetlost i napredak prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud. Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju, verovao je da će ga, tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, i kao takav je bio čovek budućnosti, odnosno savremenik sadašnje i budućih generacija – “sveprisutan kao vazduh”.

Podsetivši na Teslino srpsko poreklo i činjenicu da je u rodnom Smiljanu odrastao uz oca pravoslavnog sveštenika i majku koja ga je uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o Kosovskom boju, Nikolić je istakao da slavni naučnik, ma koliko bio fizički udaljen od crkvene porte, dvorišta i spaljivane rodne kuće, nije zaboravljao odgovor na pitanje ko je, čiji je, iz kog naroda i kog nasleđa.

Nikada se nije odrekao svog srpskog korena, pravoslavnog drvenog krsta sa očevih grudi i deseteračkog stiha kojim ga je mati vaspitavala, ali nikada nije ni zaboravio ni podršku, širom otvorena vrata Amerike bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost, objasnio je Nikolić.

Zbog toga je, prema Nikolićevim rečima, rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo dveju država i naroda.

“Njegove odrednice su srpski narod, čiji je pripadnik i američka država, koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak na početku i kraju zadužio celo čovečanstvo: i Srbin i Amerikanac – ili – ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin sveta.Teslinog sveta, osvetljenog, sveta ravnopravnih, kakav još nismo stvorili, a to mu dugujemo”, zaključio je Nikolić.

Spomenik Tesli, koji je Nikolić otkrio, nalazi se ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla živeo i radio – laboratorije u Šorhemu kod Njujorka i delo je umetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

* * *

Nažalost, prevoda na engleski jezik ovoga… hm, teksta (?) na predsednikovom sajtu nema, zbog čega se izvinjavamo gledaocima sa jeftinijim ulaznicama koji su željno iščekivali početni udarac. Više sreće sledeći put, koga, uzalud se nadamo, neće biti.

Komentari su onemogućeni.