Dijamanti

Bokserski ustanak bio je jedan od važnijih događaja u modernoj istoriji Kine, u poslednjoj godini 19. i prvoj godini 20. veka. Prvenstveni cilj ove pobune, koju su pokrenuli pretežno pripadnici Han populacije, bio je proterivanje “stranih đavola” sa kineske teritorije, ali i vraćanje na vlast dinastije Ming i zbacivanje mandžurijanske manjine s vlasti. Nekoliko stotina stranaca je ubijeno, rušene su crkve i škole, ali intervencijom međunarodnih sila ustanak je relativno brzo ugušen i Kina je bila primorana da plati veliku ratnu odštetu.

Zanimljiva je činjenica da sam, pre nešto više od dve godine na nekoj konferenciji u Amsterdamu imao prilike da ćaskam s grupom kineskih biznismena. U razgovoru smo se dotakli istorije i bio sam iznenađen da nijedan od njih ne samo da nije imao pojma, nego nikada nije ni čuo za ovaj događaj. Nezainteresovanost ili kineska cenzura istorijskih knjiga, elektronskih medija, pa i Interneta, nisam saznao razlog.

Niti znam zašto je bend koji svira ovu pesmu nadenuo sebi taj naziv, no prave dobru muziku pa i nije toliko bitno.

Kao i pomenuti događaj, bend je nastao na prekretnici vekova. Nathan Nicholson, pevač, gitarista i klavijaturista preselio se 2000. godine u London iz rodnog Maryvillea u Tenesiju. Okupio je jednog Australijanca i dvojicu Engleza, te su krenuli da prangijaju. Rezultat je mnoštvo singlova, četiri studijska albuma (od kojih je sa poslednjeg, “Promises”, skinuta gornja stvar), kao i muzika za jednu video igru, jedan igrani film i jedan dokumentarac.