Tišina jutra

Tišina jutra

Ivicu Dujića upoznao sam prošlog februara, kada sam sa Peđom išao u foto safari po Istri. Domaćin nas je lepo dočekao, sproveo po zanimljivim lokacijama po gradu, i uputio gde da idemo dalje po našem putešestviju. Za početak, par reči o njemu samom:

U svijetu fotografije poznat kao Insomnia, rođen sam 1983 godine u Rijeci, fotografijom sam se počeo baviti prije tri godine. Inspiraciju pronalazim u raznim morskim motivima Kvarnerskog zaljeva, kao i arhitekturi, gdje posebno volim prikazati veličinu arhitekture naspram čovjeka.

Član sam “Grupe 32” (Čuvari trenutaka), sa kojom sa imao već dvije izložbe, dobitnik nekoliko nagrada, do sada sam imao nekoliko izložbi u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U slobodno vrijeme volim putovati, te na svoj način prikazujem život i ritam jednog grada.

U životu se vodim motom: “The Earth is Art, The Photographer is only a Witness.” Y. A. Bertrand…

O prvoj fotografiji u ovonedeljnom nizu, Ivica kaže:

Fotografija “Tišina jutra” snimljena je jedno oblačno jutro u Opatiji čime je bajkovito dočarana stara Opatijska djevojka sa galebom. Pošto nisam sa sobom imao stativ, za stabilnost mi je poslužio zid, jer je korištena duga ekspozicija pa fotoparat mora biti stabilan. Od opreme korišten je Nikon D5100, sa ND filtrom, gdje se je dobilo tzv.mliječno more koje udara u stijene stvarajući pomalo bajkoviti prizor.

Kip je dodatno osvjetljen noćnom rasvjetom koje se nalazi ispod kipa. Fotografija je bila na naslovnici nekoliko fotografskih sajtova, u raznim časopisima, te 2012. godine je izabrana kao jedna od fotografija poznate izložbe “Čuvari trenutaka”, Grupa 32, koja je obišla nekoliko gradova u Srbiji. Također, fotografija je izabrana kao jedna od najboljih fotografija u Sarajevu 2012. godine, sa kojom je uz ostale poznate fotografe održana izložba, na koju sam bio pozvan, te mi je bila posebna čast posjetiti taj predivan grad.

Komentari su onemogućeni.