Odbijamo da poverujemo u ono što već znamo

Juče sam vam predstavio rad Yanna Arthus-Bertranda, fotografa čiji životni cilj jeste da skrene pažnju sveta na krhkost planete koju nazivamo svojim domom. Mala rekapitulacija dolazi iz njegovog predavanja na konferenciji TED, održanog u februaru 2009, nekoliko meseci pre nego što je film “Home” pušten u slobodnu distribuciju.

Pogledajte to inspirativno predavanje. Nema titlova na srpskom (a ja nemam vremena da prevedem, kao što mi često dođe na pamet da učinim), ali će poslužiti i titl na hrvatskom jeziku… Što me na mah podseti da smo svi mi daleko sličniji nego što to želimo da priznamo.

Čovek je u pravu: odbijamo da poverujemo u ono što već znamo. Na stranu licemerje takvog stava: pravi problem je oličen u drugom citatu s kraja ovog predavanja:

Prekasno je da budemo pesimisti.

Možda ćemo ipak čuti i razumeti na vreme.

(Via)

1 komentar na temu “Odbijamo da poverujemo u ono što već znamo”

  1. Zeitgeist: Moving Forward je tražio preko 2,5 sata moje pažnje (koju nisam mogao u komadu da mu pružim) i ne slažem se baš sa svime što je u filmu prikazano/zaključeno, ali to nije umanjilo moj utisak o filmu i o svemo što je u njemu rečeno.

    Na gornjem linku se može saznati koje sve teme pokriva film. Na sajtu theResourceBasedEconomy.com ima tekstova slične tematike. Pa koga zaiteresuje, neka ne žali vreme posvećeno filmu.


    Deo filma koji se bavi sadašnjom ekonomijom se “poklapa” sa filmom “The Inside Job” (The film that cost $20.000.000.000.000,00 to make). Preporuka i za njega.


    I kad sam već “pobegao” ka ekonomiji za amatere… Ovo je u stvari predviđeno majanskim kalendarom, samo nije tako eksplicitno rečeno.

Komentari su onemogućeni.