Svet odozgo: naš dom

Krug se zatvorio. Veliki umetnik je poslao svetu i video zapis spektakularnih prizora planete. Ime filma je jednostavno: “Home”…

Možda ćete se setiti spektakularne izložbe fotografija na velikim panoima, upriličene na Kalemegdanu u jesen 2007. godine. Naslov te izložbe je bio “Earth from Above“. Koliko vidim, svetska turneja traje još uvek. Kako i ne bi. Radovi ovog majstora opstaju kao čudo, samo po sebi.

Plavi kit nedaleko od obale Argentine. (c) Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand je stekao svetsku slavu upornim i napornim radom: tokom dugih godina, ovaj čikica veselih brkova obilazi planetu i fotografiše je iz vazduha. Tokom svih ovih godina koliko čeprkam razna portfolija mnogih čuvenih fotografa, nisam video ništa što može ama i da se približi fizičkom obimu i emotivnom naboju tih radova. Daleko bilo da nema drugih majstora, ali izvin’te – ni blizu.

Epicentar udara nuklearne bombe u Hirošimi. (c) Yann Arthus-Bertand

Veb je pun referenci i pregleda radova ovog velemajstora. Samo surfnite po njegovom imenu i po imenu izložbe i naći ćete dosta toga (recimo: ovde i, dakako, ovde).

Matični sajt ovog fotografa ima jednu i samo jednu manu: poješće vaš dan, pa ćete biti ljuti zbog utrošenog vremena. Upozoreni ste.

Srpska crkva u Sent Andreji, Mađarska (c) Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand je zaljubljen u planetu koja je njegov i naš dom. Zbog toga je odlučio da još aktivnije skrene pažnju na to da se prema svom domu ponašamo na način koji nije primeren stvarnosti, jer je neodrživ. Zato je snimio film “Home”, koji predstavlja vizuelni Yann Arthus-Bertrand: Home (2009)ekvivalent onim sjajnim fotografijama u formi video zapisa. Film je sniman u 54 zemlje, na 120 lokacija tokom 217 dana. Kompletan zapis je, pogađate, načinjen iz vazduha i predstavlja vizuelni šok. Prosto, ne vredi da se mentalno pripremate, jer ovu lepotu ne možete zamisliti: morate je videti.

Film je besplatno dostupan na Internetu: krenite sa zvaničnog sajta filma; možete da krenete i sa kanala na jutjubu, uvek ćete dospeti na isti izvor Smile. Samo vam skrećem pažnju: uključite verziju HD 720 (ako možete) i postavite sliku u režim punog prikaza (ili na domaćem jeziku: svičujte u full screen). Isključite telefone tokom ta 93 minuta i, ne bilo vam zapoveđeno, razmišljajte dok gledate.

Ako ništa drugo, makar se na kraju setite da ovaj film nije načinjen zbog vašeg vizuelnog zadovoljstva, nego zbog potrebe da se skrene pažnja da ta lepota nestaje pred našim očima, a mi ne preduzimamo dovoljno da bismo je sačuvali.

(Via)

$#$

3 komentara na temu “Svet odozgo: naš dom”

Komentari su onemogućeni.