Jedna na dan (131): 9. avgust 2012. (ret.)

Dan za akciju: obišli smo Rajačke pivnice i Negotin. Dobili smo par preporuka i pametno smo učinili što smo ih poslušali…

Rajačke pivnice imaju drugačiji šmek od Rogljevačkih pivnica. Da li je to zbog proteklih godina u kojima se gledalo koje je selo kakvu politiku vodilo tokom Onog Rata ili iz nekog drugog razloga – tek, za Rajačke pivnice svi znaju i misle da su jedine, iako to nije baš tako. No, daleko od toga da je manje zanimljivo – štaviše.

Rečeno nam je da ne propustimo da vidimo groblje u Rajačkim pivnicama. Naišli smo na to mesto, pa zašto da ne, pomislismo… A onda, šokantna slika:

Jedna na dan, 9. avgust 2012: staro groblje u Rajačkim pivnicama

(pogledaj veću fotografiju)

U delu gde se nalaze stari stubovi, nijedan od njih nije uspravan. Svi su nagnuti na razne strane, izgledaju kao da tek što nisu popadali, mada zapravo palih nema, a sigurno ovako izgledaju već dugo.

Priča o ovom groblju nam ostaje nepoznata, osim tvrdnje jednog od posetilaca da najstariji grobovi datiraju još iz trinaestog veka. Gledali smo, ali nismo našli ništa starije od kasnog devetnaestog veka. Pride, poznato je da  su sva ova sela u Negotinskoj krajini posrbljena tek u sedamnaestom veku, kada se jedna grupa odvojila od pohoda na sever pod Arsenijem III Čarnojevćem pa nije jasno čiji su onda tu grobovi iz ranijih vekova, ako ih uopšte i ima.

No, to je istorija, nauka koju sam tek pre petnaestak godina počeo da trpim. A ono gore je fotografija koju valja oceniti. Pošto je polarizacioni filter odradi osvoje, a HDR uradio maksimalno, zna se rezultat.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Definicija detalja je odlična, boje su prodorne, detalji na nebu potpuno čisti. Uto i zanimljiv motiv koji će neko jednom, nadamo se, urediti tako da se makar na grobovima zna red.

P.S. Ah, da: više mojih fotki iz Rajačkih pivnica možete videti ovde.

Komentari su onemogućeni.