Jedna na dan (177): 24. septembar 2012.

Ovog puta, jedna terenska mini studija na temu “koliko poznaješ svoje staklo”…

Jedno od ozbiljnih i važnih pravila fotografisanja na terenu jeste potreba poznavanja angažovane opreme. Objektiv je najvažnija komponenta u času fotografisanja i nema pardona sa njim. Kad pogrešiš, onda si baš pogrešio. S druge strane, ako znaš neke sitne trikove, to može baš da pomogne na terenu.

Hajde da vam pokažem jedan takav trik: to je izvedba kratke dubinske oštrine, što služi da se istakne objekat u prvom planu i spreči da pozadina bude previše zakrčena, pa da odvraća pažnju gledaoca.

Jedna na dan, 24. septembar 2012: Lanac na mostu na Kalemegdanu

(pogledaj veću fotografiju)

Motiv koji vidite je lanac koji predstavlja ogradu na nekom mostiću na Kalemegdanu. Pozadina je jarak preko kog most prelazi, a ovo što vidite je puni kadar, takav kakav sam uhvatio. Zadesilo se kao srećna okolnost to što sam mogao da postavim onu senku u dijagonalu dok je lanac takođe valjano postavljen u kadar.

Efekat sa mojim glavnim objektivom (Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM) postiže se lako tako što prebacim sistem u režim prioriteta blende, stavim ISO 100, blendu postavim na f/7.1, zum odvrnem na maksimalnih 85 mm i približim se objektu koliko god je to moguće da kadar bude valjan, a da mogu da fokusiram. Ako je rastojanje između prvog plana i pozadine bar 3-4 puta veće od rastojanja izmešu fotoaparata i prvog plana, dobiču ugodan bokeh. Ova fotka je izvedena školskim praćenjem opisanog recepta; to je to. Dakle…

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Valja održavati praksu.

Dućan sam da do kraja proverim performanse drugog objektiva, sa kojim se bokeh postiže daleko lakše u zoni velikog otvora blende; međutim, to je u kombinaciji sa malom dubinom oštrine, što je drugi problem. Moraću da se pozabavim pitanjem čestite dubine koja je ipak ograničena na manji prostor. Sa prime objektivima to ide malo teže, ali vredi se pomučiti, jer rezultati umeju da budu spektakularni.

1 komentar na temu “Jedna na dan (177): 24. septembar 2012.”

  1. Јапанци не изговарају х на крају бокеа.

Komentari su onemogućeni.