Jedna na dan (180): 27. septembar 2012.

Tačno pola godine otkad imam DSLR. Šetao sam po poljima u okolini, malo slikao popodnevne motive u ataru i razmišljao o tome gde sam stigao kao fotograf i kuda mi valja dalje ići…

Kada bih ozbiljno tražio odgovor na to pitanje, verovatno bih zapeo mučeći se. I zato sam se našao u čudu kada je dobar prijatelj do čijeg mišljenja mi je stalo, čika Kole po zanimanju, u dve-tri rečenice ogolio moj trenutni status u nastojanjima da postanem bolji fotograf: “Slutim da, kad bi hteo, mogao bi da ušniraš opaku dokumentarnu fotku. I ako dozvoliš, budi spontaniji u izboru motiva… Kapiram ja da ti “vežbaš”, no si ti svojim fotografskim obrazovanjem uveliko to pretekao.

Eh… Napuca čovek iz voleja i zabi u gol, pravo u rašlje. Pa, u to ime, evo jednog spontano odabranog motiva, ipak ne dokumentarnog, nego onako, baš likovnog. Nisam mogao da se pomerim dalje tokom šetnje dok nisam sastavio ovaj kadar:

Jedna na dan (180), 27. septembar 2012.

(pogledaj veću fotografiju)

Nema tu neke nauke, osim što hvatam sebe da rekonstruišem motive koji su poprilično školski. Našao sam ko zna koliko primera fotki usamljenih drveta u literaturi o fotografiji i znam da je njihova suština u preciznom hvatanju svetla. Nisam stigao dotle, pitanje je da li bih to mogao lako da izvedem (potrebno je istražiti uglove svetla u zoru i u suton, pa tek onda odabrati vreme za slikanje), no makar sam sad uspeo da rukujem svetlom kako treba i da nađem dovoljno zanimljivo nebo da bih ovu prostu kompoziciju učinio celishodnom.

Nebo je malčice pojačano, donji deo slike je malčice gurnut u tamno narandžasto, zrno koje primećujete na većoj fotki je kombinacija zrna od ISO šuma (rađeno u ISO 640) i indukovanog dodatnog zrna. I da, hvala na pitanju, napravio sam i monohromatsku fotku, ali ovog puta bolje radi ova.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up I to bez pô muke. Našao sam za shodno da pojednostavim motiv preko kompozicije, što se u skoro svakom slučaju pokazuje kao dobro. Nisam se batrgao sa detaljima jer to doista nije potrebno. A živost boja nisam hteo da podižem baš zato da bih naglasio atmosferu gašenja prirode. U tom svetlu, ova fotka će mi preteći kao podsetnik kako da započinjem obrade eksterijera koji se odnose na jesenje motive.