Jedna na dan (181): 28. septembar 2012.

“Šta ti je bre to? Pa to izgleda kao slika Brace Azarića!” – reče mi danas Jasna, kad je u prolazu videla fotku koju upravo obrađujem. Tog časa sam znao da sam na dobrom putu.

Ovo poređenje sa furioznim stilom slikanja našeg prijatelja Brace Azarića nije bilo slučajno, jer motiv je prilično isti. Jedino što Braci za sliku 80×55 treba petnaest minuta da je naslika, a meni je trebalo pola sata da dostignem to što sam zamislio… Nisam dovoljno vešt da obradim brzo fotku prema zamisli, pa moram da eksperimentišem i radim polako.

A slika k’o slika, tražio sam rešenje za jedan HDR zapis koji je morao da bude baš takav da ti na časak zastane dah. Nije baš da zastaje dah, ali svejedno:

Jedna na dan, 28. februar 2012: Mala drama na nebu nad atarom

(pogledaj veću fotografiju)

U čemu je, zapravo, trik: već neko vreme pokušavam da nađem optimalno rešenje za hodogram obrade pejzažnih fotografija, koje volim da slikam. Nakon što sam došao do razumevanja da ću dinamiku i preciznost najlakše dostići kroz HDR fotografiju, valja mi naći i efikasan proces koji će obeabediti da iz scene izvučem maksimum. Zato sve isprobavam neke programe koji se lako ugrađuju u Lightroom – i mislim da sam sad našao konačno rešenje u vidu baterije Nik Software (Color Efex, Silver Efex, HDR EfexPro…). Malo je skupo, ali rešićemo i to pitanje nekako. Winking smile

Definicija oblaka na nebu u kombinaciji sa bojom zalaska sunca i dobro vidljivog prvog plana: to je recept koji ne može da omane na pejzažnoj kompoziciji. Već kad sam pomislio da nemam rešenje (moje poznavanje Photoshopa nije na visini potrebnoj za ovakve zahvate), par alata je pomoglo; par koraka na kraju u samom Lightroomu – i to je to.

Presuda: mišn akomplišd sa osmehom od uva do uva. Camera Thumbs up Open-mouthed smile Iako sam ovde narušio nekoliko školskih pravila, pogotovo ono o obaveznom uvođenju pogleda nekim bliskim objektom na dnu slike (poput kamena pored puta ili nekog busena trave u prvom planu), perspektiva je dobijena efektom boje u dubini. Pokušao sam da vratim intenzivnu boju iznad oblaka, ali to je stajalo k’o piletu sise, pa sam odustao.

Bilo je još radova ove vrste, otišlo mi celo popodne na tridesetak sličnih fotki. Nešto širi izbor možete videti u maloj galeriji koju sam podigao na fejZbuku.