Bol… kao dokaz da si živ

Danas je devet godina od smrti Dase u crnom i red je da ga se setimo. Tokom zamalo pedeset godina karijere, obeležio je jedno vreme, oblikovao jedan žanr i dokazao da se na kraju može postići mir sa Onim Gore samo tako što će pogledati u oči svakome.

Pesma “Hurt“, koju je Johnny Cash otpevao na poslednjem albumu koji je objavljen za njegovog života, nije njegovo autorsko delo, nego stvar iz kataloga grupe Nine Inch Nails. No, ovde imamo tri situacije koje idu u prilog preferenci. Reč više o tome nakon što čujemo ovu izvedbu.

Najpre, ovde imamo sindrom “ukradene pesme”. Dešavalo se u istoriji popularne muzike da neko obradi tuđu pesmu, pa ona tek tad “legne” – najjači primer kojeg ovog časa mogu da se setim je “HallelujahLeonarda Cohena, koju je nesrećni Jeff Buckley otpevao tako da više nema šta da se kaže. Ovaj slučaj je sasvim uporediv: pokušajte da zamislite da niste čuli ovu pesmu, pa onda pretpostavite bilo kakvu vezu između Johnnyja Casha i Nine Inch Nails – ne ide, je li tako? Trent Reznor, autor pesme, sam je rekao da je sumnjao u uspeh te obrade kad je čuo šta je planirano, međutim…

…Pustio sam video i… Suze su navrle, tišina, ježenje… Uh… Osećao sam se kao da sam upravo izgubio devojku, jer ta pesma nije više moja. […] Nekako je ispalo da je pesmu izvela muzička legenda iz radikalno druge ere i žanra, a da se pritom zadrže iskrenost i značenje – drugačije, ali i dalje potpuno čisto.

Nije na nama da sudimo šta je moguće ili nije, pogotovo nakon što se desi…

Druga situacija proizilazi iz prve: Man in Black je često pravio omaže i obrade u svojoj karijeri, ali držao se prilično uskog opredeljenja – osim klasične country & western provenijencije, zavirivao je u gospel i ogranke blues & soul muzike, onoliko koliko je to bilo vlasno činiti iz činjenice da je odatle ponikao. Album American IV: The Man Comes Around jeste namenski planirana ploča, ali obrade koje se nalaze na toj ploči (album ima tri autorske pesme i dvanaest obrada!) pokazuju mentalni spokoj čoveka koji se pomirio sa time da neće još dugo i pritom daje za pravo i onome što je došlo posle njega. To se možda u prvi mah ne čini kao bogzna šta, ali hajde da se setimo da je Johnny radio šta je hteo i kako je hteo, jer je bio jedan od onih koji utiru put za ceo žanr (dobro de, imalo bi šta da se kaže i o tome, ali o njegovim padovima ćemo drugi put). Poštovanje koje je Dasa u Crnom izazvao ovim albumom teško može da se opiše rečima. A ova pesma je najjači trenutak tamo.

I time dolazimo do treće situacije, najgorče moguće. Da ne znate o kome je reč, pitali biste se ko je taj devedesetogodišnji starac koji se pojavljuje na snimku i pre izgovori nego što otpeva “I hurt myself today to see if I still feel, I focus on the pain, the only thing that’s real“… Taj devedesetogodišnji starac je sedamdesetogodišnji Johnny Cash, koji je već dobio pozivnicu odozgo i vreme je počelo da mu izmiče. Nisam jedini koji ovu pesmu doživljava kao epitaf koji je najveći nihilista country muzike ostavio samom sebi. Postići mir na kraju sa svetom oko sebe, čak i onda kad zna da nije sve idealno učinjeno, odlika je velikih ljudi.

Spot koji ste videli nastao je u februaru 2003. godine. June Carter, Johnnyjeva supruga i ljubav života, otišla je na neko bolje mesto u maju te godine. A Johnny je otišao za njom nepuna četiri meseca kasnije. Prijatelji vele da mu je srce puklo od tuge, iako u umrlici piše da je okončao od posledica dijabetesa.

Svoje poslednje veliko delo, seriju nastalu u saradnji sa producentom Rickom Rubinom pod zajedničkim naslovom American, Johnny Cash je objavljivao od 1999. godine; dva poslednja volumena, peti i šesti, objavljeni su posthumno (American V: A Hundred Highways, 2006; American VI: Ain’t No Grave, 2010) i predstavljaju pravi primer da konac delo krasi. Malo je znano, ali je činjenica, da je Johnny poslednju godinu svog života proveo u kućnom studiju. Vele da nakon što je June umrla jedva da je napuštao studio; u predgovoru kompilacije Unearthed (2003) se kaže da je tokom sesije za American IV snimljeno oko pedeset pesama od kojih većina nije objavljena. To je materijal koji je kasnije zaokružio ciklus American.

– * –

I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real
The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything

What have I become
My sweetest friend
Everyone I know
goes away
In the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of thorns
Upon my liar’s chair
Full of broken thoughts
I cannot repair
Beneath the stains of time
The feelings disappear
You are someone else
I am still right here

What have I become
My sweetest friend
Everyone I know
goes away
In the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

If I could start again
A million miles away
I would keep myself
I would find a way

Komentari su onemogućeni.