Krhko, u duetu

Danas vam predstavljam jedan od onih neponovljivih momenata koji se dešavaju samo na sceni, samo izuzetno i po principu “ako se desi”. Na ovo izvođenje numere “Fragile“, jedne od najlepših u fenomenalnom opusu Stinga, podsetio me je stari drugar Bane, kome se zahvaljujem. Reč je o nastupu starog prijatelja na koncertnoj proslavi Stingovog šezdesetog rođendana.

Slušaj pažljivo.

Današnjim generacijama je malo poznato kako je i kad Stevie Wonder počeo svoju karijeru. Osim činjenice da se njegov prvi album zove The 12 Years Old Genius, današnjim fanovima bi često promakla činjenica da je Stevie virtuoz na hromatskoj usnoj harmonici (što je, uzgred, vrlo težak instrument za sviranje). U jednom pradavnom intervjuu, Stevie je pričao kako su mu kao detencetu od pet godina osmislili zabavu tako što su mu okačili vezan usnjak oko vrata, da mu uvek bude pri ruci. Brzo se pokazalo da u detetu čuči malo više nego što je prirodni talenat za muziku… Danas znamo da je reč o jednom od najvećih genija koje je popularna muzika ikada imala.

A pri susretu sa drugim genijem, šta drugo može da bude nego da suze krenu, kao u ovom slučaju. Ili da krv uzavri, kao u sledećem slučaju: ne mogu da preskočim ovaj klip iz 2009. godine, jer susret Stinga i Steviea Wondera nije moguće objasniti drugačije nego kao čin čiste magije. Reč je o gostovanju Stinga na nastupu Steviea Wondera tokom koncerta povodom 25 godina institucije Rock’n’roll Hall of Fame u oktobru 2009. godine u Njujorku:

Ovakav prelazak iz jedne u drugu pesmu, pa povratak nazad – slušaš rođenim ušima i misliš da nije moguće. A eto, moguće je: to što se na ovoj svirci dešava između 4:50 i 5:10 spada u nešto od apsolutno najboljeg što sam imao prilike da čujem za ovih 35 godina aktivnog slušanja muzike. Dakako, hajde da ne zaboravimo da magiju ovom trenutku daje kontekst: ovo se ne može ponoviti. Ali, tako ti je to sa velemajstorima.

2 komentara na temu “Krhko, u duetu”

  1. Fragile, 3.41
    Izgovorio ime i prezime i napravio potez koji kaže da ne treba ništa više da se kaže.

Komentari su onemogućeni.