Vikend bioskop: Dan mrmota

Naziv ovog filma pomenut je na Suštini pasijansa, u kontektstu izraza koji se uvrežio u narodu, tačno četiri puta u protekle dve nedelje. Stoga je red da obnovimo gradivo.

Originalni naziv: Groundhog day
Godina izdanja: 1993
Reditelj: Harold Ramis
Glavne uloge: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
Trajanje: 101 minut

Ako na Sretenje (15. februara po važećem, odnosno 2. februara po crkvenom kalendaru) mečka izađe iz svoje jazbine, kaže naš narod, i vrati se unutra uplašena videvši svoju senku, zima će trajati još 40 dana. U nekim severnijim državama SAD-a dešava se slična stvar: datum je 2. februar po važećem kalendaru (zanimljivo), a umesto mečke posmatra se mrmot.

Taj događaj i TV ekipa koja dolazi da ga isprati samo je uvertira u jedan od najboljih filmova ranih devedesetih. Bez ikakvog objašnjenja, glavni junak (odnosno glavni zlikovac s početka) kreće da se vrti u začaranom krugu dana koji se ponavlja: bilo šta da uradi, sledećeg jutra će se probuditi u istom danu, gde će svi njegovi napori iz prethodne instance biti anulirani.

Nakon ovog filma termin “dan mrmota” ušao je u svakodnevnu terminologiju objašnjavajući jednoličan život, gde svaki dan liči na prethodni. Naš junak se nekako izvukao iz toga, možete li i vi reći isto za sebe?

2 komentara na temu “Vikend bioskop: Dan mrmota”

 1. Ovo pitanje je postavljano u raznim varijacijama na SP.info. Bez obzira na to što je manje-više postavljeno kao retoričko, reših da ponudim odgovor.

  -Kriterijum: ovaj cilj je dosta teško postići, pa se može porediti sa procentom šuta za trojku.
  -Ciljna vrednost: 50% šuta u sezoni je granica snova u NBA, jednom ili dva puta dostignuta u ovom veku, a preko 40% imaju samo prvih desetak na listama po sezonama.
  -Ocena ostvarenosti cilja: (sledi da) dokle god držimo nejednolikost dana iznad 30% smatrajmo to odličnim učinkom po ovom parametru, a preko 40 je već vrhunski.
  -Lična ocena ostvarenja cilja: nemam ni korektno vođenje statistike, ni nezavisnu ocenjivačku kuću, pa mož’ biti da me utisak vara, ali rekao bih da za sad uspevam da održim solidan procenat šuta.
  -Napomena: poražavajuće je znati da ostale dane živimo svoj “deja vu” (0.49 & 1.51), zato je svaki “pogodak za tri poena” dragocen.
  -Bill Murray: Eh, lako je njemu bilo da se izvuče kad je on Bog! I to ne “tamo neki Bog”, nego pravi, jedan jedini (1.32).
  -Film: nemam ni ovu statistiku, ali sam ga gledao više puta nego što bih ovde to priznao.

  …i da, ovaj komentar sam postavio i na jedno pogrešno mesto.

Komentari su onemogućeni.