Pogled na život, dugi kadar

Now I work for the BBC
Life is not what it used to be…

Letnji dan je odmicao, a Victoria Station je bila sve udaljenija iza kompozicije koja je grabila napred ka Doveru. U kupeu, preko puta mene, sedeo je Nemac duge plave kose, koji je izgledao kao da dolazi sa Woodstocka i pokušavao da otpočne bilo kakav razgovor. Iako je rekao da upravo dolazi iz San Francisca, moje misli su već bile na Balkanu i u Balkanu (kafani). Mesec dana potucanja po Evropi je očas posla prošlo, a ranac je sada bio lak kao pero. Težak je bio kofer sa gomilom ploča koji sam nosio, sve u sebi psujući. Zaista, šta mi je sve to trebalo?

Otvorio sam kofer, pomilovao vinile kao decu koju u to vreme nisam imao, izvadio omot sa natpisom BugglesAge of Plastic, a u mojoj glavi je opalila klapa i zazvonilo je: Action! Smotao sam Old Holborn i duboko udahnuo…

Kroz glavu su mi prolazile hiljade misli. Sumirao sam putovanje, London je bio svake sekunde sve dalje, a The Buggles su nastavljali da pevaju… Ne onu znanu, “Video Killed The Radio Star“, koja će ući u istoriju kao prva pesma emitovana na MTV-u, već drugu, četvrti singl sa tog albuma, “Elstree“°.

I had a dream on a back lot
I saw my life like a long shot
I smile at faces in a picture parade
of all the stills from the films that you’ve made
and we would see me solo
up there drinking coffee on the G O condo

Buggles – Age of Plastic (1980)A Trevor Horn je nastavljao u zaraznom refrenu…

Elstree, Remember me
I had a part in a B movie
I played a man from history
Elstree, look at me
Now I work for the BBC
Life is not what it used to be

…a u mojoj glavi se, i dalje, nastavljao film. Poslednji stih me rezao kao oštar nož, usecajući se u pamćenje sve dublje i dublje. Mislio sam na princa Čarlsa i ledi Dajanu, koji su se par dana ranije venčali, divljinu Walesa koja me je očarala, koncert na kome sam bio, espresso koji mi se smučio i “crvendaće” koji će biti potrošeni na šoljice oprane u kafi na železničkoj stanici u Beogradu.

Topot kopita, koji se prošetao mojom glavom u stereo tehnici, vratio me je u stvarnost. Pomislio sam na Milana Kunderu i njegov opis “žene koja podeća na jahaćeg konja” i nasmejao se.

Na imaginarnom platnu, u sinemaskopu, pisalo je:

Kraj. Novi početak. Od vas zavisi.

 

________
° Elstree je termin koji se odnosi na više filmskih studija lociranih u Engleskoj, a koji postoje još od početka XX veka. U njima su slavni režiseri (Sidney Lumet, Ken Russell, Stanley Kubrick, George Lucas…) snimili neke od svojih najznačajnijih filmova.

6 komentara na temu “Pogled na život, dugi kadar”

  1. Čestitke mom prijatelju na prvom autorskom prilogu na SP!

    Inače, postoji jedna simbolična pojedinost koje sma postao svestan tek maločas: danas je tačno godina kako je objavljen prvi prilog sa prefiksom ‘muzika za popodne’. U tom svetlu, taman je došlo kao poručeno. Nadamo se dobroj muzici i dobrim pričama!

  2. Жив био и добар нам дођио, Зоћо!

  3. Gle slučajnosti: te godine sam i ja kupio nekoliko ploča, međ’ kojima i prvu. Primećujem da posete ovom blogu počinju da deluju na stres, tako što ga smiruju.

    1. Koje godine? Album je iz 1980. godine, a priča iz 1981… 😉

  4. Kao što reče otac jednog mog druga, a pukovnik VBA:
    “Ama ima li među tim beogradskim Templarima neko da ne radi za DB?”

    Ima li ovde non-Oldwavera? 😉

Komentari su onemogućeni.