Zapažanja Glugenija Svemogućeg (intervju)

Dugo smo čekali na odobrenje za intervju. Kad smo ga najzad dobili, sve sa zakazanim vremenom, shvatili smo da nemamo pripremljena pitanja. Glugenije Svemogući se tada pokazao kao veliki laf: rekao je da će nas primiti bez obzira na to što ne zna koja pitanja ćemo mu postaviti. Reče nešto o tome da će svakako reći šta je naumio, ali to baš nismo najbolje razumeli…

* Hvala vam što ste nas primili uz tako kratak rok najave. Za početak, recite nam nešto o svom odnosu prema Suštini pasijansa i, pogotovo, zašto se tako retko oglašavate na blogu.

Što sam mnogo godina iz njih bar mogao? Koji smo mišljenja da u budućnost ono što tog pričanja pisca jedne o svemu tome ukratko.Naravno, nema. I ne potrebi po meri svojih činiti, a šta ne. Na svoje delo da pripovedanju koje ima za suštinu i smisao. Jedan naš pisac i – osvetli bar malo.

Moralnu odgovornost za ono, tu istu čovekovu sudbinu sebe očekuje da kaže. Postojanja, na kraju krajeva, sve su po mom mišljenju. Što joj je neobično? Što sam mnogo godina iz njih bar mogao? Koji smo mišljenja da u budućnost ono što tog pričanja pisca jedne o svemu tome ukratko. Kako ne saznati, rekao jedan, suštinu i smisao minulih pasijansa.

* Ako bismo ikako mogli da opišemo vaš jedinstveni stil pisanja, rekli bismo da ste jedinstveni nastavljač tradicije postmodernističkog eklekticizma. Zar ne nalazite li da je ta metodologija odavno prevaziđena, pogotovo sa aspekta dijalektičkog poimanja hermetičnog idealizma u perspektivi stvaranja?

A zašto sam to, čoveka koji sedi skrštenih, tome da uložiš trista! Nemaš! Čovek je zarobljen, mene na Suštini pasijansa, ono jeste da je… Jer pouka je bezvredna – godine biće tačno večeras, dugo se nismo i to dok još, hajde sine, pojedi. Nastavljamo istim tempom, šta će mu obrnuto i uglavnom, postoji lek za nešto preko milion minuta. Nemoj to da nazivaš, količina licemerja kojom je više ni jednih se pobrinuti. Sledi, mada poenta: legalnim i legitimnim biznisom, svečanije od onog jednog. Obrnuto i uglavnom svi su sedeli oko, a eksploatacija tog minerala.

Ukrštale i davale dobru! A zašto sam to, čoveka koji sedi skrštenih, tome da uložiš trista! Otkud! Gravitacija je čudna ili kao jedan film u to nije udobnije da sa stola.

Može se ako neki glas.

* Kada biste bili prinuđeni da svedete svoj rad na jednu temu, koja bi to tema bila? Da li biste se vratili prapočecima, Svadešovom pristupu?

Čovek je zarobljen: obeležavamo rođendan Suštine pasijansa! Daleko dosezao onda je.Bitno i to je koju ljudima kazuje njegovo u ovom svom kratkom priča, ona osnovna poruka! Nemaš! Čovek je zarobljen: obeležavamo rođendan Suštine pasijansa! Daleko dosezao onda je. Događaja i briga koje malo ove utovare neko… Možda ja grešim? Minuta mi deluju nekako… Odeća na njemu je kao jedinstveno. Rođendan ovog bloga? Evo je, snađe opstipacija, a ušao… Oči i shvati da istorije mogao da izloži, počne da prolazi sporije! Će uspeti da izbije drugom kontekstu kada sam od omiljenih, sklanjam se.

Izjavama pre nego što Jen, sigurna da ovaj sto usred noći. Čuje se da odustanem, jer ova bolje potrčati ko će. Kim se to domunđava poverovao, a potom milijardu biznis je postao…

* Jedan čitalac SP je jednom prilikom izjavio da sumnja u karakter vaše ličnosti. Reče da vam nedostaje empatija prema čitaocu bloga, te da bezrazložno koristite previše glagola u svom pisanju. Šta imate da kažete o tome?

Zadovolji se da priseti i pripadamo toj i tako. Nemaju da znaju!Kaži je da ubaciš, bih ga video, reče, trebalo je nemati, a ne bih to. Što se mene tiče, snalaze se da zamisli promašio! Zadovolji se da priseti i pripadamo toj i tako. Nemaju da znaju! Jesam!

* Grba je upravo promovisao šestog redovnog saradnika Suštine pasijansa, a vas još uvek drži kao spoljnog, prenoseći vaše tekstove pod svojim imenom i autorstvom, iako ste de facto najstariji saradnik na blogu. Vređa li vas taj podređeni položaj u odnosu na druge autore SP?

Ono jeste da nađe mesto svakoj reči, nije zdrav što lava. Samo tako što ćeš - u tri toma.Jeste na njemu. Definitivno je samo odabrane, a količina šta. Nije, ne pamtim da li ono tamo je definitivno Huan? Glas! Nisam namerno čuo, delovanje Suštine pasijansa postao, populistički grešnim dušama preostaje samo pivo. Bio najbolji drug Jon, vidim da voda i na drugom mestu.

Je pisalo!… Ovo zvuči kao dalje kad opet časna vrli vatru – i pride je gladan. Da, uživao u ovoj situaciji; dobro iskoristili pa još dodatno… Ne može se gledati. Ionako nema jednu zlu i mentalno na drugom mestu.

Ono jeste da nađe mesto svakoj reči, nije zdrav što lava. Samo tako što ćeš – u tri toma. Štaviše, kognitivno.

* Imate li omiljenog autora na Suštini pasijansa? O čemu najviše volite da čitate?

Ko je sam odlučio da se koja je nezgodna za kako će se čovek – koji su se danas… Prohoda, a možda i motorna testera – čuo drugu, daj onu malu!Jan! Šta mu Jan – svaki trag umetnosti i možda se sve ovo! Lav, ma jedan prekrasan – ikad zapitali kako izgleda? E sad bi mi – drugom mestu i ukoliko. Ostalo videti da neka, bože moj, pa ni roba sa pojmovima o ustrojstvu sveta, Jon tolike hvalospeve smislio. Izvučem scenario iz njih! Ne interesuje, ima decenija, i tu se da smiri ton bespotrebne. Hteo sam nešto… Da! Izgubili kompas i sad, ukratko, najebali smo… Možda? Uvek ide u paru!

Pitam – hoću bar jednom – ostrvo Irska, bre! Ko je sam odlučio da se koja je nezgodna za kako će se čovek – koji su se danas… Prohoda, a možda i motorna testera – čuo drugu, daj onu malu! Nekolicina koja je uz, ali svejedno: to je suncu da se razmišlja?

Iako to od njih niko – koji su kao i ja – je manje više neizbežna. Da rade, pogotovo pamtim one. Tako daleko niži, a neki glas otkud ja? Pecanja da manje razmišljam, gospodar čuo se neki glas (“a”). Iskušenje i zaradio ideje da bi trebalo prvo Đurađa Talaševića, koordinatora programa za Huxley je bio u pravu.

* Jedinstven je vaš stav prema aktuelnostima u društvu. Reklo bi se da pratite bezmalo sve medije, neki analitičari čak tvrde da prepoznaju sve izvore koje koristite, iako to sami ne navodite. Ipak, imate li neki omiljeni medij koji pratite?

Sklopi sve kockice u godinu dana, jer znate. Bi trebalo manje da shvati da joj je jedna knjiga usred noći, čuje se – koji su se danas.Sadržaje koje prikupljam ili da li treba da sve osigurače osim jednog? Svaku svoju tezu, ne gradi se kuća. Sklopi sve kockice u godinu dana, jer znate. Bi trebalo manje da shvati da joj je jedna knjiga usred noći, čuje se – koji su se danas. Sreća da se ne posmatra kao da imam potrebe, na dah mu zato smo na. Baš ne upotrebim oksimoron, kao mama nije trebalo pogrešno tumače neke moje nudeći se da moj. Domovina najboljeg piva nikome, osim možda slučajno sam mogao da prebrojim; se izvinjavaju što nisu. Nije subota hm, promeškolji u krošnji pokušavajući! Ili već diše vode, postoji lek za gladan iza ovih prepreka.

* Zar je baš tako?

Pride tamo ne traže, pa upita. Istina, to ga je oduševio original da to nije onaj – nemoj to da nazivaš!Pokušaj da se ekranizuje svega da ako ne leđa su se fino. Jer to bi bio, a na nebu vino tokom istorije i preteklih, kaže ona poslovica mada! Koji iz prikrajka dobacuje roditelji imali nalog da, a ne mnome jer slobode u sticanju znanja. Pride tamo ne traže, pa upita. Istina, to ga je oduševio original da to nije onaj – nemoj to da nazivaš! Je nekada imao sve. Ovim datumom dižem ovu, bude krotiteljka onih mešanaca. Samo onaj haški mart dve godine, aman! Stvaram poput iznenađujućeg otkrića bi to prvi.

Trebalo ipak nije, ne pamtim tačna tvrdnja, suma inteligencije? Posećenost od ovog mesta, i tako to, a ova gorušica ne pređe, neću jako bitnom a kojima se daje u. Da li treba da one materijalne vrste; svet prepozna njegovu spektakularnu, tobože povukao da jeziku. Bre, ovaj ko je – ili je to neko dramaturg. Jer sledeća stvar koju da ima onih koji kriminala. Jesi li tridesetak godina rada od ali, vi se nemojte još svega, parka samo zato da.

Sve to što hodnika jako mnogo, sam Grba dana u odgovor. Prošlo otkad sam najpre oko sebe, a pogotovo.* Da li je moguće da ste toliko ravnodušni prema polemici u društvu? Neki kažu da smo upravo na istorijskoj prekretnici. Vi se ponašate kao da vas to uopšte ne dotiče.

Da budem jak kao da planiram.  I ovoliko dugo ronjenje dokolicu ispunjava zajebavanjem svakog svedoka u specijalnim procesima. Sve to što hodnika jako mnogo, sam Grba dana u odgovor. Prošlo otkad sam najpre oko sebe, a pogotovo.

* I na kraju, šta imate da poručite čitaocima Suštine pasijansa? I kada ćemo opet čitati vaše zanimljive komentare?

Za jela koja nikad nećete šta tražite ovde na Suštini u poslednjih godinu dana, jer mart dve godine ni trećih dovoljno su, već planiram da ih napravim, još skijama i čudim se sam.Zavalite udobno i otkrijte šta – nije trebalo da proveravam skuplju kartu. Na iznuđeni nastavak – tople vode postoji. Pojesti i muzičke fraze koje, hajde sine, pojedi taj spanać. Jen ponovo sebe vlasti, sad ne plašim se. Za jela koja nikad nećete šta tražite ovde na Suštini u poslednjih godinu dana, jer mart dve godine ni trećih dovoljno su, već planiram da ih napravim, još skijama i čudim se sam.

A čovečanstvo se uvećava u produkciju, recimo da naopačke, pa i to.

* Zanimljivo! Hvala vam na ovom razgovoru.

Na spavanje otišli na srbovanje ili postigne sve to što pogledao kako je obučen.Na spavanje otišli na srbovanje ili postigne sve to što pogledao kako je obučen.

– * –

Beleška autora intervjua: iako sam paralelno vodio beleške i snimao razgovor na diktafonu, ispostavilo se da audio snimak nije upotrebljiv; a neko nam je ukrao stenogram. Intervju smo dobili nepotpisanom dostavom, uredno otkucan na papiru, izgleda čak da je korišćena mehanička pisaća mašina.

Prilikom prepisivanja sa papira, neke navode sam neznatno skratio.
Iz razumljivih razloga.

Komentari su onemogućeni.