Jedna na dan (3-83): 21. septembar 2013.

I tako, u subotnji dan na pragu jesenje sezone, načinio sam prvu foto-sesiju noseći na fotoaparatu samo Dugu Cev, ruski objektiv Jupiter 200 mm f/4 sa prikladnim adapterom. I mogu vam reći da je to bila jedna veoma zanimljiva sesija sa puno saznanja, pouka i iskušenja, a bilo je i rezultata.

(pogledaj veću fotografiju)

Čisto da bih vam pokazao kako radi 200 mm (tj. ekvivalentnih 320 mm, jer faktor isecanja na mom fotoaparatu je 1,6x), napominjem: ovo je ceo kadar, bez ikakvog sečenja; aparat je bio na kolenu, kadar sam proveravao na pokretnom displeju, a ovo dete je bilo udaljeno od mene oko 30 metara. Obratite pažnju na to da je scena iza tog deteta zamućena: teleobjektivi imaju takvu konstrukciju da je moguće izvesti i takav bokeh na većoj udaljenosti i to se smatra poželjnom osobinom.

Biće prilike da neke uglove i ponovim: tek se učim kako da radim, jer na objektivu nema nikakve automatike, teško mi je da prepoznam grešku u fokusu, a 200 mm je iz ruke teško izvesti  da bude dobro. Trenutno čuvam i škart, jer želim da analizira,