Jedna na dan (3-89): 27. septembar 2013.

Da se malo odmorim(o) od Duge Cevi…

Dok sam pravio tu kružnu turneju po Bosanskim Emiratima, nisam koristio samo Dugu Cev. Bilo bi nehumano da sam propustio neke kombinacije svetla i motiva, pa sam izveo i nekoliko nužnih kič-pejzaža. Da bude mimo sveta, potrudio sam se uz pomoć nekih filtera za obrt u monohromatsku sliku.

Jedna na dan (3-89), 27. septembar 2013: Kič-pejzaž

(pogledaj veću fotografiju)

Koliko god da je tema prežvakana, ama do nivoa gde ovakav sklop elemenata zaista vodi u kič, ne mogu da se oduprem. Dinamiku mogu da postignem na dva načina: sklapanjem u HDR i upotrebom polarizacionog filtera. Ovde sam kombinovao – ne zato što sam morao, nego sam u obradu monohromatske fotke krenuo iz rezultujuće HDR fotke – zašto da ne, kad već imam varijaciju sa maksimalnom dinamikom.

Ovde ej zanimljivo ono što se dešava sa geometrijom. Rešetkasti stub dalekovoda na levoj strani nije zaista iskošen, nego je to uobičajena distorzija širokougaonog objektiva. Mogao sam to da ispravim, ali sam davno zaključio da to ne treba raditi ako je reč o ovako širokom planu. Daleko zanimljiviji je taj stub u drugom planu – on jeste iskošen, pa čak pomalo i smeta kompoziciji. Mogao sam i to da ispravim, ali neka ga đavo nosi, nije mi se dalo da se bavim takvim editovanjem.

Ma, idemo dalje.