Kako zvuče moderni horovi

Skoro da je ispalo dobro što sam odložio ovaj prikaz: prve verzije adresa su, navodno, hakovane i nestale.

Prvo je jedna prijateljica na fejsbuku povezala link na Viva Vox Choir, zanimljivi moderno orijentisani hor iz Zemuna. Ispostavilo se da su imali 500.000 pregleda za svega par nedelja, te da je to bio dokaz popularnosti hora. Onda je klip, navodno, hakovan, pa je postavljen ponovo.

 

Bez obzira na rezultat i na činjenicu da je ekipa zaista napravila ludački aranžman, nešto mi je zapalo za oko: bilo je još pet-šest klipova na jutjubu, a zbir pregleda svih njih nije dostizao ni deseti deo pregleda tog klipa. I tada shvatim: ključ je u tome što je to obrada numere od grupe Rammstein; a tu grupu konzumira dečurlija za koju su jutjub i fejsbuk osnovni vidovi takozvanog socijalnog ponašanja.

Nisam bio malodušan, brz obzira na utvrđenu činjenicu da je ovo bio dobro fingiran SEO – i ništa više. Just kidding Ekipa je simpatična i zavređuje barem malo podrške javnosti… Gledao sam dalje, pa pogledao dežurnu numeru kojom se šablonski fascinira svako ko nema vremena da sam istražuje muziku.

 

E, ovde sam morao da zastanem, jer je počelo da mi zvoni negde u registru sećanja. Šta beše, šta beše?… Pa da!

 

Perpetuum Jazzile je moderni hor iz Ljubljane koji je, nakon ove neverovatne kiše, interpretirao i… potpuno isti aranžman pesme “Africa” od grupe Toto. A “malo” ih je više u ekipi, pa zvuče dinamičnije i ozbiljnije.

A onda je jedna stvar vodila drugoj. Ona kiša sa grmljavinom me je podsetila na drugu najbolju reklamu za Honda automobile (znate koja je prva, zar ne?) u kojoj zvuk proizvodi hor:

 

Eto kako digresijine digresije digresija dovede do nečeg zaista zanimljivog. Hot smile

No, da ne budem na kraj srca: Viva Vox Choir je vredan podrške, to je ovdašnja družina i hrabro je to što su se usudili da rade tako nešto. E, jedino je nezgodno to sa imenom… Ah, da: pripazite da ih ne pobrkate sa švedskim horom Vox Viva. Ovi su, da izvinete, malčice čak i dosadni. Uostalom, procenite sami.

 

(Tnx Slavica via FB)