STS-135: Poslednji let šatla (nebitno za srpske medije)

Poslednja misija programa Space ShuttleJuče je poleteo poslednji space shuttle: Atlantis je u misiji STS-135.

Promaklo mi je juče: lansiranje je obavljeno nešto pre podneva po lokalnom vremenu na Floridi, što je nešto pre šest popodne o našem vremenu. Posadu čine četiri člana, a zadatak misije je povezan sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS).

Prema planu, misija bi trebalo da traje trinaest dana. Već sam stavio u podsetnik, da mi sletanje ne promakne kao što je promaklo poletanje.

Ti ljudi imaju duha: jutros je posadu probudilo emitovanje pesme Viva la Vida od Coldplay. Sreća njihova da OFPS i SOKOJ nemaju domašaj u niskoj orbiti, bilo bi belaja oko plaćanja pristojbe za slušanje muzike, jer možemo pretpostaviti da kabina spejs šatla predstavlja javni prostor.

Dok se SOKOJ ne doseti, redovne informacije možete pratiti na portalu misije STS-135.

Pogledajte snimak sa poletanja.

 

Međutim, pravi kuriozitet je taj što je samo jedan od pet info portala na srpskom jeziku, koje sam posetio, imao na raspolaganju vest na potragu “STS-135” – to je portal naslovi.net. Na reč “šatl”, što je dovoljno za drugi pokušaj, kao i treći upit “Atlantis”, ne prolazi nijedan od ovih: Novosti, B92, Blic Online i Politika. Svi su pukli u mojim očima, definitivno. A pride, Politika ima samo generičku Google pretragu na svom portalu; neobavešteni kao i uvek.

Da, dobro ste primetili: nijedan portal nije linkovan. Nisu zaslužili moj backtrack.

Izem vam politiku izveštavanja, mamlazi jedni. Važno da ste preneli kako je i čime drombulja K. otpisala publici sa scene, šta je kreten B. izjavio o epidemiji proliva među albino koalama, šta su građani Južne Tandrleje rekli kada je njihov doživotni predsednik pobedio na takmičenju u lovu na fazane, kako tačno treba okrenuti partnera u krevetu posle 30 godina zajedničkog života u cilju postizanja optimalnog orgazma, zašto zapravo nije bitno da se posluša Ustavni sud i koliko je novca gradonačelnik Beograda izvadio iz slamarice da zakrpi ćupriju, jer eto, naprasno se pokazalo da slamarica postoji i para ima.

(Via)

1 komentar na temu “STS-135: Poslednji let šatla (nebitno za srpske medije)”

  1. sreća tvoja, imam digitron.
    moraću javiti Čak Norisu da i tebi stavi link za poletanje, pa ćeš biti na vreme informisan.

Komentari su onemogućeni.