Google u slavu Roberta Mooga

Na današnji dan pre 78 godina, rođen je kreator prvog pravog sintisajzera na tržištu muzičkih instrumenata koji nije bio igračka. Google je u to ime lansirao prikladan doodle na kojem može da se svira, sve sa podešavanjem parametara…

Poigrajte se, pa istražite više o kreatoru ove epske sprave

Dr Robert Moog (1934-2005) bio je pionir elektronske muzike. Svetu je prineo prvi upotrebljiv sintisajzer sa klavijaturom: bilo je to 1964. godine na najvećem američkom sajmu elektronike.

Već 1967, prvi komercijalno valjani model Moog sintisajzera je promovisan na jednoj radionici na pop festivalu u Montereju. Nakon što je Wendy Carlos snimio, pardon, snimila prelomni album Switched-On Bach 1968. godine, bila su otvorena vrata za Moog sintisajzer, a Kjubrik je preko svake nade ipak dobio muziku za svoj novi film kakvu je tražio… U sledećih nekoliko godina, neki ključni muzičari tog vremena su intenzivno koristili razne Moog sintisajzere, počev od modela Minimoog: Sun Ra, Keith Emerson, Jan Hammer, Rick Wakeman, Rod Argent, Manfred Mann, da ne pričamo o elektronskim grupama Kraftwerk, Tangerine Dream i drugim.

Prošlo je mnogo godina kad mi je bilo objašnjeno u čemu je prava zvrčka sa ranim Moog sintisajzerima. Naime, ne samo što nisu bili polifoni, nego se sledeći ton nije mogao dobiti dok se najpre ne podigne prethodna dirka. To je za svakog klavijaturistu, najčešće klasično treniranog na klaviru gde ne postoji ta uslovljenost, predstavljalo velik problem jer su prsti morali da se kreću neprirodno, uz mnogo veći hod i malu efikasnost. Zato je postizanje velike brzine i artikulacije sviranja ranih Moog modela bilo ocenjivano kao majstorstvo. Kao primer, predlažem vam da čujete “Silence” Roda Argenta, gde se čuje jedna od najboljih moog solo deonica uopšte.

Iako u duši surovi profesionalac čiji rad se bazirao jednako na teoriji i inženjerskoj praksi, Robert Moog je imao u sebi i duh pravog gurua. Razvijao je bliske odnose sa mnogim muzičarima i zahtevao od njih povratnu informaciju o onome što su dobili i onome što bi još hteli. Ali, više bi koristilo da je imao i duh pravog bisnismena – do 1977. godine, razni problemi u poslovanju su doveli do toga da Moog napusti sopstvenu kompaniju. Šta je dalje bilo, pročitaćete na Vikipediji.