Jedna na dan (132): 10. avgust 2012. (ret.)

Bila je to prva meraklijska foto-sesija na letošnjem putovanju…

I kao što rekoh u najavi retroaktivne popune serije “jedna na dan“: kad god sam slikao polako, rezultat je po pravilu bio vrlo dobar – bez ijednog škarta i sa fotkama koje vrede čuvanja. Poslednjeg jutra u Rogljevačkim pivnicama, posle jutarnje kafe i pre oproštajnog doručka, latio sam se fotoaparata i krenuo u laganu šetnju po pivnicama, zadajući sebi zadatak da fotografišem samo detalje. Najzad, važne objekte i atmosferu mesta sam već uhvatio; ali hiljadu detalja nisam uspeo da uhvatim i to mi je bio poslednji imperativ. Dakle, bliske fotke, zum na 50 mm ili više, potraga po senkama…

Bila je to sesija od samo dvadeset ekspozicija, ali meraklijskih. Kao jednu na dan izabrao sam simboličnu, ona koja mi govori “put pod noge, bre”. Auto

Jedna na dan, 10. avgust 2012: stari kolski točak

(pogledaj veću fotografiju)

Iako je ovaj motiv veoma arhetipski, da ne kažem istrošen u bezbroj varijacija dizajna i slika, nisam mogao da odolim. Ovaj truli a još uvek celi točak predstavlja dobru ilustraciju filozofije pivnica, tih čudnih mesta u kojima ne žive ljudi, nego vino. Oblikom ceo, izgledom rustičan, a funkcijom nedostatan, taj točak kao da izgovara poslednji lament vremenu koga u svetu u kom živimo više nema. No, poenta i jeste u tome da se u pivnicama zbiva neko drugo vreme, tako postojano i snažno da ga ni zvuk Bobiškinog crnog, friziranog i bruniranog BMW-a ne kvari.

Ova fotka govori, meni barem, i to je dovoljno da bih zaključio ocenu.

Presuda: mišn akomplišd sa zvezdicom. Camera Thumbs upStar Tehnička karakteristika ove fotografije nije važna, nego je važna priča. A to je svakako jedan od mogućih ciljeva fotografije kao discipline.

 

P.S. Sanjam priliku da napravim pedeset ovakvih fotografija godišnje. Budem li ikada uspeo u tome, znaću da je vredelo svog ovog truda.

2 komentara na temu “Jedna na dan (132): 10. avgust 2012. (ret.)”

  1. Poštovani,
    Obraćam Vam se sa pitanjem, da li segment vaše fotografije mogu da iskoristim za dizajn korica knjige. Naravno, potpisao bih vas kao jednog od autora fotografija, pošto bi moje rešenje bilo sastavljeno od nekoliko fotografija, koje bi bile smešene unutar Vašeg točka, propušenog kroz neke PS filtere. Molim Vas da mi odgovorite, kako bih imao vremena da dođem do druge fotografije koja bi odgovarala idejnom rešenju.
    Unapred zahvalan, Dragan Bošković
    PS. Bez obzira na sadržaj Vašeg odgovora, nije suvišno da kažem da su mi se izuzetno dopali i fotografija i tekst koji ste objavili.

Komentari su onemogućeni.