Jedna na dan (168): 15. septembar 2012. (ret.)

Idealno mesto da se opustite u šetnji i fotografisanju. Tamo motivi nikad neće nedostajati…

Ako biste želeli da se okušate u fotografisanju fotki za razglednice, a da pritom i sami uživate u prostoru u kome je zadovoljstvo provesti ceo dan, predlažem vam dan (ili vikend, zašto da ne) na Palićkom jezeru. Bilo da su vam po volji promenada uz jezero, park, zanimljive građevine, pa i izuzetno lep zoo-vrt, moći ćete da iskoristite sve to kao sjajan prostor za fotografsku sesiju koju ćete pamtiti.

Zadesimo se tamo suviše retko, možda jednom u godinu ili dve. Nije tih stotinjak kilometara bogzna šta da se pređe, jedino je malo nezgodno ako se vreme pokvari… Tokom subotnje posete Paliću, loše vreme sa izgledom na kišu se, kao na dugme, premetnulo u fantastičan dan kasnog leta. Uhvatio sam u objektiv i jedno i drugo vreme, a rezultat sesije je najbolji do sada, od četiri ili pet koje sam načinio poslednjih godina. Za početak, razglednica:

Jedna na dan, 15. septembar 2012: Razglednica iz Palića

(pogledaj veću fotografiju)

Zalomilo se da sam sesiju sa Palićkog jezera obradio neposredno nakon što sam negde (i sad ne mogu da lociram gde – izvinjotka1!) pročitao o jednoj od mogućih “univerzalnih” metoda za kontrolu dinamike svetla na fotografijama u RAW režimu. Iskustvo me uči da ne postoje univerzalni metodi ili recepti, ali svejedno, morao sam da probam. Ova sesija se pokazala kao zgodan poligon, jer sam imao baš raznovrsne fotke – ispod strehe na pijaci u Subotici, oblačan dan pored vode, sunčan dan pored vode, na terasi, pod drvećem, koso sunce, oštri kontrasti, mala dinamika… Ama, sve.

I da vidiš, izgleda da je moguće, samo što treba pripaziti na granice. Kada sam raširio dinamički opseg u Lightoomu i tako smanjio kontraste da bih izveo detalje, samo je trebalo da malo pojačam plavu, smanjim žutu, potamnim crvenu i to je bilo to (poređenje polazne i ciljne fotke možete videti ovde, kao i način upravljanja dinamikom na ovoj slici, desno u paleti).

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Ima načina da se slika svede na preciznu scenu, sa dopingom ili bez njega, a dobro je znati više tehnika za to, jer ne prolazi svaka tehnika baš uvek. Rekoh već više puta: kad god obradom načinite jedan dobitak na slici, načinili ste i jedan ili više koraka nazad; trik je u tome da svi koraci nazad zajedno budu manji od tog koraka napred.

Idemo dalje. Na sledećoj fotki ćete videti nešto sasvim različito, a načinjeno pukih dvadesetak metara dalje, ali sa objektivom uperenom u suprotnom smeru.

Komentari su onemogućeni.