Jedna na dan (173): 20. septembar 2012.

Ah, slatka kolotečina! Slatki dan mrmota! Kako mi je nedostajalo!…. Not. Samo mi je bio potreban hardverski reset – i to je sve.

Ako vam kažem da sam se malčice umorio jureći nadoknadu, verovatno ćete me razumeti. U tom svetlu, nadam se da ćete razumeti i fotku koju danas kačim, bez obzira na to što se na njoj nalaze elementi koji nisu svojstveni mom radu.

Jedna na dan, 20. septembar 2012: teksture u jednom dvorištu, sticajem okolnosti mom.

(pogledaj veću fotografiju)

Nije mi teško da objasnim. Postoje tri bitna elementa koja su dovela do ovog čuda.

Prvo, rekoh: hardverski reset. Imao sam plan da istrčim iz kuće na sat vremena, ali kiša je pomela stvar. Kad je kiša stala, uhvatio sam neki drugi tempo. A onda mi je palo na pamet da bi prva fotka prve instance projektajedna na dan” (u svojoj varijaciji) mogla da posluži kao simbolični reset.

Drugo: odavno se kanim da ozbiljno istražim prostor monohromatske fotografije. Ulje na vatru je dolio drugar koji se bavi fotografijom kao i ja i koji mi je šušnuo gusarsku verziju nekog dodatka za program koji povremeno koristim u obradi fotografija. Pokazalo se kao vredno pažnje (što možete utvrditi ako pogledate veću fotku). Taj benasti okvir oko slike je nešto što ja obično ne koristim, ali ovog puta sam iskoristio gužvu da bih isprobao kako danas mislim o toj komponenti. Do sada sam mislio da digitalnim fotografijama okvir nije potreban. To mislim i dalje, ali ostavljam ovaj komad u opticaju takav kakav je.

I treće: vreme je da se vratim listama. Odlučio sam da ovih dana napravim novu listu mogućih tema za projekat “jedna na dan” koja će dobaciti bar do kraja ciklusa (31. mart). Pritom ću početi tako što ću se vratiti nekim temama koje sam već istraživao u prvom ciklusu; druga je oprema, drugačije razmišljam nego pre što sam počeo da forsirano fotografišem (i, pride, slikam) svaki dan. U tom svetlu, ova fotografija već ima svoje mesto, jer sam se staroj frazi vratio istražujući je, po prvi put, kao kombinaciju tekstura.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Iako nisam mnogo naučio, sada sam otvorio neke teme i imam kuda da koračam u svom istraživanju. Ovaj predložak je izvanredan za uličnu fotografiju i izvesno je da ću ga upotrebiti u seriji koju planiram da napravim tokom jeseni. Drž’te mi palčeve da uspem u nameri.

1 komentar na temu “Jedna na dan (173): 20. septembar 2012.”

  1. “Drž’te mi palčeve …”
    Opet na Jasnin račun? 😀

Komentari su onemogućeni.