Vikend bioskop: Plan 9 iz dubokog svemira

Ideja je da ovde preporučujemo najbolje filmove po izboru autorske ekipe “Suštine pasijansa”. Danas pravimo izuzetak – predstavljamo vam najgori film svih vremena!

Originalni naziv: Plan 9 from Outer Space
Godina izdanja: 1995
Reditelj: Edward D. Wood, Jr.
Glavne uloge: Bela Lugosi?, Gregory Walcott, Mona McKinnon, Tor Johnson, Vampira
Trajanje: 79 minuta

Šta reći o ovom hm, ah… fantastičnom filmu? Ko je gledao BurtonovogEd Wooda“, film o rediteljevom životu i radu, već zna gomilu neverovatnih detalja.

Produkciju je finansirala jedna hrišćanska baptistička grupa koja je prvobitno imala nameru da snimi film o 12 apostola – Wood ih je ubedio da je prikupljeni budžet (od donacija članova crkve) premali za to, već da je bolja ideja finansirati njegov projekat od čije prodaje će ostvari višestruka zarada. Urbana legenda kaže da su svi glumci i članovi ekipe morali prvo da se krste u pomenutoj crkvi kako bi mogli da učestvuju u projektu.

Na špici se pojavljuje ime Bele Lugosija, jednog od najpoznatijih tumača Drakule u periodu crno-belog filma. Na Woodovu žalost, Lugosi umire pre početka produkcije. To ga nije omelo, već je u film uključio scene koje je snimio ranije, a koje nemaju ama baš nikakve veze s radnjom – Lugosi kako izlazi iz kuće i miriše cveće po bašti, a sve to je opravdao glasom naratora koji priča o prolaznosti života. Pošto mu je Lugosijeva uloga zatrebala još par puta tokom filma, u nju je uskočio Woodov kiropraktičar, sa plaštom koji mu je prekrivao više od polovine lica.

Film obiluje nepovezanim dijalozima, glumom dostojnom Žilnikovih naturščika i kartonskom scenografijom. Ukratko, vrhuska zabava – gore je ceo film, pa uživajte Smile

1 komentar na temu “Vikend bioskop: Plan 9 iz dubokog svemira”

Komentari su onemogućeni.