Koliko vode ima na planeti?

Artur Klark je jednom rekao: “Mi svoju planetu nazivamo Zemlja, a jasno je da bi trebalo da je zovemo Okean.” Posle slike koju sam juče video, pitam se da li je Klark bio u pravu.

Većina nas zna da nešto preko 70% površine Zemlje prekriva voda. Uglavnom je to površina okeana. Znamo i to da globalna klima jako zavisi od temperature okeana te da su sve brige o globalnom otopljavanju uprte u nivo vode na planeti.

No, znamo li zaista koliko vode postoji na planeti?

Da bismo to bolje razumeli. NASA je prekjuče objavila jednu grafičku prezentaciju koja izgleda šokantno. Na toj slici se vidi kako bi izgledalo kada bi se kompletna voda sa površine planete uzela i premestila u vodenu kuglu:

Prečnik vodenog klikera bi iznosio samo 700 km

Deluje li ovo šokantno za vas? Priznajem da sam se i sam iznenadio, jer svoju fascinaciju planetom pokazujem gledajući u jedan te isti globus već mnogo godina. Fora je u tome što je voda u okeanima ipak srazmerno veoma tanka spram prečnika zemlje. Kažu da bi globalno otopljavanje moglo znatno da utiče na stanovništvo u priobalju (u pojasu od 100 km od mora živi polovina svetske populacije) ako bi voda narasla samo za dva metra; neki kažu da je to realno moguće.

A eto, kliker od vode je velik samo 700 km. Pravo da kažem, tek sam sad zaprepašćen koliko ne znamo o okeanima. Čak smo nesposobni da mapiramo dno barem onoliko precizno koliko smo već mapirali površinu Marsa.

(Via)