Fotografija dana, 19. jul 2011

Tema koja me već nedelju dana čeka na stolu. Počelo da se rasipa, a usput mi palo na pamet i još nešto.

Sedim tako tokom popodneva sa Jasnom i kafenišem, a na njenom laptopu krenuo screen saver. Mi na svim mašinama u kući držimo onaj obrtač fotki koji stiže uz program Google Picasa, a kolekcije koje se obrću su one koje čuvam nakon surfovanja po foto-portalima kao što su PhotoSig i 1x.com. U jednom času, iskoči fotka: u veoma krupnom planu, vide se dva prsta koja osvetljavaju šibicom neku knjigu. Šibica samo što nije dogorela.

Bilo mi naspelo da ponovim tu scenu, jer znam da je i inače teško snimiti plamen sveće ili šibice – potreban je spot metering, merenje svetla samo na plamenu, a koliko će svetla biti okolina  – uglavnom zavisi od postprodukcije, jer dinamički opseg većine malih digitalaca poput mog ne izdržava razliku. Izazov je već bio na visini. Ali, knjigu sam već imao pre manje od nedelju dana

I setim se šake novčića, i starih i novih, koji već duže vreme čekaju da dođu na red za slikanje u nekom aranžmanu, pa kakav se desi. A pride, našao sam neke presete za Lightroom koji asociraju na boje i kontraste iz filma ‘300‘… Ala se sve ulučilo na gomilu…

Fotografija dana za 19. jul 2011.

Fakat, jedini zadatak koji sam sebi dao beše da iskombinujem polaznu ideju sa elementima o kojima razmišljam (šibica, šaka novčića, novi preset). Efekat mi je po volji: patina na novčićima je nestala, boja je ispala kao da su to zlatnici, a maličak vinjete nije smetao.

Mišn akomplišd sa tačno dvanaest potrošenih šibica. Hot smile

9 komentara na temu “Fotografija dana, 19. jul 2011”

 1. Trošiš 20 šibica za jednu fotku, nikad od tebe pravi Kir Janja. 🙂

   1. Odstupih od zlatnog pravila da ne pipam tastaturu dok ne popijem kakav razređivač bunila (zeleni čaj, Red Bull).

    To samo znači da dobro pišeš, jer nisam mogao da odložim pisanje komentara za kasnije. 😉

    1. Kako neko može da stavi zeleni čaj i Red Bull u istu rečenicu, bre? To je skrnavljenje zelenog čaja i “ordenisanje” Red Bull-a. Zeleni čaj sa kap mleka i kašika-dve-tri meda je nešto čemu Red Bull nema šanse da priđe.
     😉

    2. Šta će ti mleko u zelenom čaju? Mleko se stavlja samo u one crne čajeve koji obiluju kofeinom i/ili teinom, kao što su klasični orange pekoe i, dakako, darjeeling.

     A Red Bull i ostali otrovi mi ne trebaju u kući ni kao novinska reklama, a kamoli kao supstanca.

     Priznajem, besan sam i nervozan na ovu temu, jer mi se pije kafa posle odocnelog ručka, a popio sam dnevnu kvotu (dve male kafe na dan) koje sam sebi nametnuo. Skidam se sa kofeinske ovisnosti i mogu vam reći da mi je teško.

     Uostalom, šta se svađaš! Aj napolje! Aj napolje! A ti, šta gledaš! Aj i ti napolje!

     8-/

    3. Te dve-tri kapi mleka u zelenom čaju mu daju ukus koji volim. Bez njega (mleka) mi je ukus… hmmm… nepitak… 😕
     (Skoro) isto važi i za med. 🙄

    4. Dobro za med, njega i ja koristim da zasladim čaj kad biram tu opciju (uobičajeno, neki lagani cvetni med koji neće preoteti ukus čaju). A mleko, pa dobro, može i tako, stvar ukusa. Mada, zaista nisam čuo da neko to radi – evo, do sada.

Komentari su onemogućeni.