May the 4th be with you

Danas je “Star Wars day”. Izgovorite na glas gornji naslov i biće vam jasno…

Moj prvi kontakt sa SW univerzumom nije bio film “Nova nada” (zvuči li vam čudno – niko koga poznajem nije ga zvao tako, već prosto “Ratovi zvezda”), niti “Imperija uzvraća udarac”, već strip napravljem po ovom drugom filmu. Izašao je u “Politikinom Zabavniku”, tradicionalno u sredini, crno-bela štampa.

'ladno napraviše strip...

Odmah iza je usledila distribucija po bioskopima – prošlo je više od 30 godina od tada, ali sećam se da je gužva bila tolika da drugari i ja nismo uspeli da dobijemo vezane karte, već smo sedeli na različitim krajevima sale. VHS u to vreme još uvek nije bio u ekspanziji te je trebalo da sačekam nekoliko godina da bih odgledao prvi film iz originalne trilogije – mislim da sam čak pogledao i “Povratak Džedaja” pre njega. Ne znam tačan razlog zašto sam inicijalno propustio da pogledam prvi deo u bioskopu, ali ako je premijera u ovim krajevima bila ne mnogo posle one svetske, verovatno je uzrok ležao u činjenici da sam tad imao 6 godina.

A onda su došle devedesete, i Lukas je počeo da divlja.

Krenulo je retuširanjem prva tri filma. Bila je ’97 godina, Internet je bio u povoju, te na Mikroračunari, maj 1997.njemu nije bilo mnogo informacija o pomenutoj akciji, ali mi je distributer blagoizvoljevao uvaliti kompletan propagandni materijal, sa sve slajdovima “pre i posle”. Tada sam vodio časopis “Mikroračunari” (ovde bi trebalo da ide link, ali izdavač sistematski negira taj projekat i ponaša se kao da je IT izdavaštvo u Srbiji počelo časopisom “PC World Yugoslavia”) i taj materijal je zgodno došao za članak o ulozi kompjutera u filmskoj industriji.

Iz vizure gledaoca… svi smo popi poludeli kada je neko primetio da je u “ispeglanoj” veziji Episode IV izmenjena scena u kantini tako da Greedo sad puca prvi! Jednim potezom elektronske četkice Lukas je perfidno pokušao da opravda Hana Soloa tako što je u novoj verziji kreirao situaciju gde je izgledalo da je Han bio prinuđen da ubije Greeda u samoodbrani, umesto da ga je ‘ladnokrvno preventivno roknuo kao što je bio slučaj u originalu. Fanovi su poludeli i pokrenuli akciju “Han shot first”. Lukas se pravdao do neke mere, a onda je valjda i sam shvatio da je preterao, te je u DVD izdanju iz 2006. vratio situaciju u kojoj Han puca prvi (pa je čak i na snimanju onog promašaja od poslednjeg Indijane Džonsa nosio majicu koja podržava ovu akciju fanova).

Već kada pominjemo fanove… Preskočiću lamentiranje o novoj trilogiji i mojim razočaranjem stavljanja tehnologije ispred priče (da ne pominjem šok kada sam video da strah i trepet mog detinjstva, Dart Vejder, plače kao neka curica na kraju trećeg dela), nije vredno ovog elektronskog mastila. Umesto toga, počastiću vas trejlerom filma “Fanboys”, sjajnim ostvarenjem “road movie” žanra o pohodu nekolicine fanova da pogledaju “Episode I” pre zvanične premijere:

OK, nova trilogija je iznedrila još jednu dobru stvar: igricu “Star Wars Starfighter“. Godinama nisam uhvatio džojstik u ruke zato što su simulacije letenja postale toliko komplikovane da je to prestalo da bude uživancija. U ovoj igrici, koncept je vraćen na staro dobro “levo-desno, gore-dole, dodaj i oduzmi gas, pucaj laserima i opciono raketama”. Milina jedna. Vraćao sam se ovoj igri godinama…

A onda smo Teodori kupili Xbox, za koji je pre mesec dana izašla igrica sa SW tematikom.

Šta da vam kažem, nadam se da me komšiluk neće videti kroz prozor kako u donjem vešu mlataram drškom od metle po vazduhu.padawan

3 komentara na temu “May the 4th be with you”

  1. За свесавезну премијеру трећег (а по реду шестог) дела, пре неколико година, домороци су се ваљано припремили, са све бдењем пред биоскопима, ваљано обучени, ко у беле ко у црне пластичне оклопе, са пристојном залихом пластичних светлећих мачева и пива.

    И онда неко извади пуцаљку и похара благајну биоскопа. Сведоци су дали тачан опис, сви до једног: то је био Дарт Вејдер лично… један од педесетак присутних.

  2. dođavola, odličan naslov. drpiću ti dogodine naslov, za druga titu! 🙂

Komentari su onemogućeni.